Myšlenka na vaření místního piva přišla už před nějakou dobou, ale nedávno se nápad podařilo dotáhnout do úspěšného konce a o víkendu si pivo odbylo svou premiéru mezi lidmi v Hrčavě. „Tento nápad měl starosta. Je to asi sedm či osm měsíců nazpátek," řekl sládek Miroslav Čierný, který nové pivo lidem osobně čepoval. Proč se vlastně v Hrčavě pustili do vaření svého piva? „Bylo to spíše z toho důvodu, že se tady na akcích čepovalo pivo známých republikových značek, proto jsme chtěli čepovat pivo vlastní značky. A já s kolegy jsme se toho pak ujali," vysvětlil sládek.

Když byl nápad na světě, musel sládek vymyslet, jaké pivo se bude vařit, jakou bude mít stupňovitost. „Dělaly se zkušební várky, bylo toho ale více, až nakonec vnikl tento 11,2stupňový Hrčavský ležák, který je vyráběn tradičním způsobem, to znamená, že pivo leží pětačtyřicet dnů," vysvětlil Miroslav Čierný. Pivo se zatím nevaří přímo v Hrčavě. „Ale děláme vše, aby tomu tak bylo. Vše ale záleží na tom, jak se lidé tohle pivo naučí pít," dodal sládek.

Nový 11,2stupňový Hrčavský ležák už ochutnal i Daniel Baron. „Je to dobré pivo. Když se poštěstí, tak vždy rád ochutnám nějakou novou značku. Myslím, že tohle pivo se podařilo a patří k těm lepším, které malé pivovary dělají," řekl Daniel Baron z Mostů u Jablunkova.

Samotný sládek Miroslav Čierný také prozradil, že pochází z Martina, kde je známá značka piva a také řekl: „Zkušeností z vaření piva mám, samouk nejsem." Jestli lidé nové pivo přijmou za své, to ukáže teprve čas, Miroslav Čierný ale obavy nemá. „Něco podobné jsme už lidem dali ochutnat, takže o spokojenost zákazníků nemám strach," uzavřel Miroslav Čierný.