„Zájem ze strany propouštěných pracovníků je velký, do konce ledna se na mobilní pracoviště ÚP ČR obrátilo už 345 z nich. Další pracovníci se informují na stálých kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR," řekla Deníku Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Dodala, že dotazy horníků se týkají zejména volných pracovních míst na trhu práce a rekvalifikačních kurzů, které by mohli absolvovat.

„Mnozí z nich kurzy ještě nekonkretizovali, neboť bude záležet na požadavcích budoucích zaměstnavatelů, naopak někteří na ně spěchají z důvodu příslibu zaměstnání ihned po skončení pracovního poměru, to je k 31. březnu," uvedla Kateřina Beránková. Část dotazů se týká i příspěvků v rámci aktivní politiky zaměstnanosti.

Horníci se ojediněle dotazují i na možnost zahájení samostatné výdělečné činnosti s podporou úřadu práce, dále podle Beránkové se specialisty ÚP ČR probírají i některé pracovněprávní otázky, například ohledně nároků na důchod, ale i týkající se pracovní neschopnosti. „V některých případech se ptají i na možností pobírání dávek státní sociální podpory," konstatovala mluvčí.

K nejčastěji poptávaným rekvalifikacím patří kurzy na získání řidičských průkazů skupin C, D, T a profesních průkazů. „Dále jsou požadavky na kurzy zaměřené na obsluhu vysokozdvižných vozíků, na strojnické průkazy, svářečské průkazy, jeřábnické průkazy, obsluhu CNC strojů či obsluhu stavebních strojů," sdělila redakci Kateřina Beránková. Důl Paskov má přibližně 1350 zaměstnanců.

NA JINÉ ŠACHTY MÁ PŘEJÍT ASI PĚT SET LIDÍ

Zhruba 500 z nich chce firma převést na jiné šachty v karvinské části revíru a asi 300 zaměstnanců bude po ukončení těžby pracovat na technické likvidaci Dolu Paskov. Stovky dalších pracovníků dostávají výpovědi.

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša nedávno uvedl, že personální zajištění útlumu Dolu Paskov už má podnik vyřešené.