Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jim ale odpověděl, že prodej OKD je určen primárně pro soukromé investory a vstup státu by prodej poškodil. Lidovci podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) návrh podpořit nemohli, protože jim chyběly podrobné informace o finanční situaci i strategie do budoucna.

Čtěte také: Peníze na dluhopisy Agrofertu šly z Babišova účtu v UniCredit Bank

"Návrh, aby se státní podnik Diamo přihlásil do soutěže o OKD, neprošel. Hlasy ministrů za ČSSD nestačily. Hrozba neřízeného vývoje se zvýšila," uvedl Mládek na twitteru. Dříve ministr hovořil o tom, že by si nejvíce přál, aby OKD koupil soukromý investor. Návrh svého úřadu ale považoval za důležitý ve chvíli, kdy by podobná nabídka nepřišla.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil hlasování za velmi politické. "Podpořili jsme to kvůli jistotě, jaká bude dlouhodobá budoucnost u OKD," řekl. Nový soukromý investor by mohl mít jen krátkodobé zájmy a poté povinnosti spojené s útlumem těžby a sanací území přenést stejně na stát, dodal. ČSSD však nenalezla podporu u koaličních partnerů, takže se stát nebude účastnit debaty v insolvenčním řízení, řekl Sobotka.

Zájem mají soukromé subjekty

Babiš novinářům řekl, že o koupi OKD mají zájem soukromé subjekty. "Proč bychom se měli jistit, je to privátní firma, stát tu není na to, aby zachraňoval privátní firmy," uvedl Babiš. Stát by podle něj měl uvažovat o převzetí firmy až v okamžiku, že ji žádný privátní vlastník nekoupí. "V tuto chvíli na to není důvod," řekl.

OKD se loni dostalo do insolvence. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí. V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku skončí těžba letos 31. března.

Hlavní cíl? Zajistit pokračování těžby

Loni počátkem listopadu oslovilo OKD více než 200 potenciálních partnerů s nabídkou prodeje. Cílem je nalézt zájemce, který převezme celý závod a zajistí pokračování těžby a související útlum dolů v budoucnu. Za stát podal nezávaznou nabídku státní podnik Diamo. OKD chce koupit za korunu.

MPO chtělo, aby závazná nabídka na odkup OKD obsahovala tzv. rozvazovací podmínku. Podle ní by závazná nabídka pozbyla účinnosti, pokud vláda nejpozději do 31. března transakci odmítne. Navrhovaný postup je podle ministerstva motivován především tím, že stát by se nakonec musel postarat o bezpečný a řádný útlum dolů a propuštěné zaměstnance, pokud svoji povinnost nesplní těžařská společnost.

Proti bylo KDU-ČSL

Postup navržený Mládkem nepodpořili ministři KDU-ČSL, řekl Jurečka. "Už jsme ministrovi předem avizovali, že chceme opravdu podrobné informace o finanční situaci OKD i s nějakým výhledem strategie, proč by vláda tu nabídku měla podat," řekl novinářům během jednání vlády. Bez veškerých informací nechtěl Jurečka o tak vážném kroku hlasovat. "MPO mělo ten návrh zpracovat kvalitněji, já prostě nemůžu dát takový bianco šek," dodal.

Babiš na konci ledna uvedl, že předloží vládě návrh jak spravovat OKD v případě, že se investor neobjeví do konce února. Podle dřívějšího Mládkova vyjádření chce Babiš zřejmě svěřit OKD státnímu podniku Prisko, kde vykonává akcionářská práva ministerstvo financí. Akcionářská práva v Diamu vykonává ministerstvo průmyslu.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11.000 lidí.

Nepřehlédněte: Povinná maturita z matematiky bude i na většině odborných škol