„Bída, bída, do kotlů jsme neměli co dávat. Na ovocných stromech tady u nás skoro nic nevyrostlo. I lidé, kteří chodí do naší pálenice každý rok, nám smutně hlásili, že nemají kvasy z čeho udělat. Je to nejhorší sezona od roku 1996. V porovnání s předchozími lety jsme vypálili asi čtvrtinu. Z našeho kotle nevyteklo ani tisíc litrů lihu,“ popisuje už uzavřenou sezonu Antonín Šputa z pěstitelské pálenice v Krásném Poli.

Zatímco v předchozích letech pálenice pálily kvasy i v březnu, letos většinou zavíraly už v únoru, někde i dříve. „Jeli jsme do konce února. Teď už není co pálit. Ta sezona byla špatná, jedna z nejhorších, co pamatuji. V okolí Ostravy se pálenka připravuje nejvíce z hrušek a jablek. Hrušek se urodilo málo. U jablek se to také pokazilo, i když násada byla loni na jaře hodně slušná. Protože loňská zima byla ale hodně mírná, přežil na stromech obaleč jablečný. Kdo stromky chemicky neošetřil, tomu většina jablek v létě začala hnít a popadala dolů. Proti předchozí sezoně nám v té právě skončené klesl počet zakázek zhruba o třetinu,“ přidává svůj pohled Marcel Černík, spolumajitel Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Podle něj třeba ale pálenice na Valašsku a v jiných částech republiky tak mizernou sezonu neměly, ovoce se tam urodilo více.

Zatímco kvasy z jablek a hrušek většinou mají lidé připraveny k vypálení od října do prosince, fajnšmekři, kteří dělají kvasy ze švestek, se objednávají až na leden, někdy dokonce na únor. „Říká se totiž, že právě švestky potřebují svůj čas a je ideální je dávat do kotle později,“ dodává pracovník pálenice v těsné blízkosti Ostravy, který poslední sezonu hodnotí také jako mizernou. „Ani švestky se loni v naší oblasti neurodily, takže počátkem letošního roku už jsme toho moc nevypálili,“ posteskl si pracovník pálenice.

Kdy by palírny na severovýchodě republiky mohly zahájit novou sezonu, to zatím jejich majitelé jen odhadují. „Když bude dost třešní, tak už bychom mohli dávat kvasy do kotlů někdy v červenci či srpnu. V létě je teplo a kvasy z třešní jsou hotové rychleji. Někdy stačí i čtrnáct dní. Ta hlavní sezona, kdy se pálí jablka a hrušky, začíná ale až na podzim,“ vysvětluje spolumajitel velkopolomské likérky.

Podle něj v posledních letech zájemci o pálenku z vlastního ovoce stále více využívají službu, kterou likérka nabízí. „Vozí nám celé ovoce a my jim z něj u nás připravíme kvasy. Je to vhodné řešení třeba pro toho, kdo nemá čas pohrát si s přípravou kvasu. Využívají to ale i někteří zájemci o vlastní pálenku, kteří bydlí ve městech a nemají si kvasy kde uložit,“ dodává Černík, který doufá, že letošní úroda ovoce bude dobrá a v pálenicích bude co do kotlů.