Zdeněk Skokan z Kunčiček u Bašky má firmu s dlouholetou tradicí. Zákazníkům prodává krby, kamna, kotle, sporáky a veškeré příslušenství. „Jsem živnostník, firma je na moje jméno,“ vysvětlil Zdeněk Skokan. Vystudoval Střední průmyslovou školu hutnickou, konkrétně obor tváření kovů, neboť, jak říká, „můj dědeček byl kovář, otec byl taky kovář, tak mělo řemeslo zůstat v rodu“.

Avšak poznamenal, že vlastně skoro celý život pracoval ve sféře obchodu. „Je mi 57 let a podnikat jsem začal v roce 2000,“ doplnil muž, jehož firma se pyšní sloganem: „kamna – krby – sporáky, proti zimě zázraky“.

Proč podnikáte zrovna v tomto svém oboru?

V oboru prodeje topenářské techniky jsem začal pracovat v roce 1998, kdy po výpovědi z původního zaměstnaní (vedoucí velkoskladu zemědělských potřeb – pozn. red.), jsem se zúčastnil výběrového řízení na prodejce tohoto sortimentu a tohle místo jsem dostal. Takže vyloženě náhodou. Ale již po několika dnech v novém zaměstnání mne tahle problematika dokonale zaujala a začal jsem se jí plně věnovat. Po reorganizaci podniku, kde jsem byl zaměstnán, a po zrušení prodejny tohoto sortimentu, jsem neváhal a začal podnikat soukromně, protože jsem tušil, že tenhle obor podnikaní má velkou budoucnost.

Jak často už jste měl chuť s podnikáním praštit a proč?

Kdo zná nebo jen náznakem tuší, jak je v Česku ,podporováno´ drobné živnostenské podnikaní, tak mi dá za pravdu, že nutkaní s tím praštit a jít na pracovní úřad mám každou chvíli. Ale protože je tohle podnikaní zároveň i mým koníčkem a na práci s lidmi jsem zvyklý, stále mě to baví a vždycky tohle nutkání překonám. Předloňský a loňský rok byl obzvláště krutý pro všechny podnikatele v Bašce, budoval se nový most přes Ostravici, který předloni podemlela velká voda, a dostupnost zákazníků byla značně omezená. Letos zase probíhá stavba kanalizace a cesty jsou rozkopané s různými dopravními omezeními…takže zase překážky. Momentálně mne ovšem nejvíce rozčiluje chování internetových obchodníků, kteří se pouštějí do prodeje tohoto sortimentu zboží. Nemají potřebné proškolení a ani neporadí zákazníkovi s výběrem sortimentu, který je vhodný pro jejich individuální potřebu. Je to hra s ohněm, a to by si lidé, kteří nakupují tento sortiment zboží, měli uvědomit. Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. A proto specializované prodejny tohoto sortimentu jsou určitě vhodnější než anonymní internetové obchody.

Dá se u nás už domluvit obchod podáním ruky, nebo důvěra není ani mezi podnikateli ještě taková?

Za celou dobu mého podnikaní jsem se nesetkal se špatným dodavatelem. Ba naopak - na začátku mi ještě byli ochotni pomoci tím, že třeba prodloužili dobu splatnosti. Určitě mnoho obchodu uzavírám jen přes telefon nebo podáním ruku. Moje krédo v podnikáni je: chovej se ke všem tak, jak by jsi chtěl, aby se všichni chovali k tobě. A za druhé, dobré účty dělají dobré obchodníky a přátele. To se nedá říct o prostředí v byznysu – tady je momentálně džungle…takhle to vidím já. Opět by měly fungovat velkosklady, které by sloužily jen pro obchodníky. Velkosklad, který prodává za maloobchodní ceny každému, ztrácí v obchodě smysl, ale bohužel v době krize každá koruna dobrá, i když - hodně špatného se na krizi jen vymlouvá.

Co by vám jako podnikateli nejvíce pomohlo či usnadnilo podnikání?

To papírování snad už trošku polevilo, bývalo to horší. Rozhodně bych uvítal možnost opět odepisovat poplatky na zdravotní a sociální pojištění, které bylo živnostníkům zrušeno. Můžu říct ,že já jsem například dovolenou nebo nemocenskou neměl už 10 let, a to určitě nejsem sám.

Jaká vlastnost je pro podnikatele nejdůležitější?

Přímé chování, důvěryhodnost, bezdlužnost…v dnešním světě je to science fiction, ale já se tím řídím a zatím podnikám už 12 let. (smích)

Uvažoval jste někdy, co se s vaší firmou stane, až se rozhodnete v ní skončit? Uvažoval byste třeba o tom, že ji předáte potomkům, vychováte si nástupce, nebo ji prodáte?

Ano, tahle myšlenka už mne trápí delší dobu, po konzultacích v rodině přichází bohužel jedině možnost prodeje, nebo zániku. Ale jak se říká, časy se mění, třeba zdraví dovolí a budu si moci přivydělávat k důchodu. (smích)

VIZITKA

Zdeněk Skokan

Živnostník: prodejce krbů, kamen, kotlů, sporáků a veškerého příslušenství

Vzdělání: střední průmyslová škola hutnická

Věk: 57 let

Začátek podnikání: rok 2000