Podle jedné z trhovkyň Renáty Boguszové sezona prodeji ovoce a zeleniny moc nepřála. „Lidé chtějí hlavně české zboží, kterého není moc, protože počasí nebylo nejlepší. Zájem ale je, z českých plodů se prodává hlavně hroznové víno, papriky nebo květáky," uvedla majitelka, která stánek provozuje. Také popsala, že v posledních letech ubývá lidí, kteří nakupují na trzích. Může za to podle ní i množství supermarketů. „Zákazníky mohou ze supermarketů přilákat tuzemské plody. Například když jsme měli české jahody nebo nakládací okurky, chodilo hodně lidí," doplnila.

Leona Krkošková, která provozuje vedlejší stánek, se na sezonu dívá optimisticky. „Byly i horší roky, úrodě pomohla i mírná zima. Prodáváme tady už dvacet let a vytvořili jsme si svou klientelu, lidé chodí pořád," prozradila trhovkyně s tím, že nabízí sortiment, který pochází ze Slovenska, Polska a z tuzemska. Nejvíce se podle ní v současných dnech prodávají rajčata, papriky nebo švestky, kterých je ale letos údajně málo.

Na trh si včera přišla nakoupit i paní Sedláková z Frýdku-Místku. „Nakupuji tady ráda a často. Ovoce a zelenina je na trzích chutnější a kvalitnější než v supermarketech. Také cenově to vychází lépe," uvedla zákaznice s tím, že v posledních letech se nabídka trhovců rozšiřuje. Eva Kurková z Frýdku-Místku se řídí podle cen ovoce a zeleniny. „Chodím buď na trhy, nebo do supermarketů. Dívám se na ceny, a podle toho se rozhodnu," řekla Eva Kurková. Kvalita plodů podle ní závisí hlavně na tom, ve které zemi byly vypěstovány. Se sezonou je spokojený Milan Skaško, který na trhu prodává houby. „Chodím tady prodávat už dvacátým rokem, o houby je zájem vždy. Letos je navíc dobrá sezona, houby rostly celý rok," popsal Milan Skaško.

Patrik Rymel