„V kolektivní smlouvě je pro rok 2017 dohodnut zaručený růst mzdy o 4,1 procenta, za splnění výsledku hospodaření o dalších 2,5 procenta. Bude-li se firmě dařit, mohou tedy zaměstnanci získat celkový nárůst mzdy ve výši 6,6 procenta. V rámci růstu dojde zároveň k posílení tarifních mezd," uvedla mluvčí železáren Petra Jurásková.

Pracovníkům hutě budou podle ní i letos náležet zaměstnanecké výhody v podobě příspěvku na stravování, poukázek na relaxační aktivity v hodnotě převyšující 3,5 tisíce korun a řada dalších nad rámec zákoníku práce. Mezi nimi například příspěvek do penzijního připojištění, který letos firma zvýší zaměstnancům o padesát korun.

FIRMA LETOS CHYSTÁ MOHUTNÉ INVESTICE

„V letošním roce plánujeme historicky největší investice do modernizace a obnovy zařízení, a to ve výši tří miliard korun. Pochopitelně to bude mít vliv na hospodaření firmy," uvedl generální ředitel hutě Jan Czudek. Investice jsou podle jeho slov nezbytné pro další zdravé fungování firmy a zachování jejího postavení na tuzemském i světovém trhu.

„Je to naše jediná možná obrana proti importu z Číny i jiných zemí nabízet našim zákazníkům takové výrobky a služby, které se nedají nahradit," dodal. Podotkl, že firma, potažmo každý zaměstnanec, si na navyšování mezd musí vydělat. Třinecké fabrice se to v posledních letech daří i přes složité poměry na trhu s ocelí.

ODBORÁŘI CHTĚLI VÍC

Průměrný výdělek v Třineckých železárnách v roce 2016 překročil 29 100 korun a přesahuje tak průměrný výdělek v kraji i v republice. Celkový nárůst činil v roce 2016 10,8 procenta oproti dohodnutým čtyřem procentům.

„Jsme rádi, že jsme se dohodli na růstu mezd v tak složité době," okomentoval výsledek dohody předseda ZO OS KOVO TŽ František Ligocki. Dodal, že nastavené priority ve vyjednávání se podařilo prosadit. „I když ne v takové výši, jaké jsme původně požadovali, museli jsme jít do určitého kompromisu. Dnes mohu konstatovat, že se nám podařilo dohodnout pro zaměstnance Třineckých železáren solidní základní nárůst mezd. Nejdůležitější teď je, aby se firmě dařilo naplňovat finanční plán, a tím plnit hospodářské výsledky, díky nimž mohou zaměstnanci počítat s dalším navýšením mezd," podotkl.

V Třineckých železárnách pracuje aktuálně sedm tisíc lidí, a to včetně provozů v Ostravě Vítkovicích, Starém Městě a Závodě sochorová válcovna v Kladně a Univerzální tratě v Bohumíně.