Situace na trhu práce v okrese Frýdek-Místek se v květnu opět o něco zlepšila, a to hlavně díky sezonním pracím. K 31. květnu úřad práce evidoval v okrese 5986 uchazečů o zaměstnání, což je o 343 méně než v minulém měsíci. Podíl lidí bez práce tak poklesl pod čtyři procenta, konkrétně na 3,8 procenta. Ještě před rokem činila nezaměstnanost v okrese 4,8 procenta.

V evidenci úřadu práce tvoří mírnou většinou muži. Z hlediska pracovních příležitostí evidoval úřad práce k 31. květnu celkem 2028 volných pracovních míst s místem výkonu práce v okrese Frýdek-Místek, což je o 218 volných pracovních míst více než ve stejném období roku 2016. Na jedno volné pracovní místo tak připadali tři uchazeči o zaměstnání. V celé republice nezaměstnanost čtvrtý měsíc v řadě klesla, v květnu činila 4,1 procenta proti dubnovým 4,4 procenta.

Beskydská horská chata Prašivá.
Autem na Prašivou? Při pouti to půjde, jindy už hrozí postih


Výsledky statistik potvrzují převažující pozitivní trendy na tuzemském trhu práce. V prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňska přibylo v Moravskoslezském kraji 2,7 tisíce zaměstnanců přepočtených na plně zaměstnané.

Platy se sice zvýšily, avšak nikterak výrazně. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v kraji se v prvním čtvrtletí oproti stejnému období předchozího roku zvýšila o 4,4 procenta, s ohledem na inflaci tak reálně vzrostla o dvě procenta. V regionálním srovnání to je po Praze, v níž jsou však průměrné mzdy dlouhodobě nejvyšší, druhý nejpomalejší mzdový růst. Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji činila 25 115 korun, což je o téměř 2800 korun pod celorepublikovým průměrem.

Nela Španíková, Jablunkov, nar. 2. 6., 46 cm, 2,69 kg, Nemocnice ve Frýdku-Místku.
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek