Změna názvu souvisí s předloňským prodejem firmy vlastníkům, které zastupuje londýnská společnost Round Hill Capital (RHC). Ta spravuje desetitisíce nájemních bytů v západoevropských zemích a v Moravskoslezském kraji vidí obrovský potenciál.

„Myslíme si, že každé větší evropské město by ve své nabídce mělo mít kvalitní nájemní bydlení, které navíc podporuje sociální mobilitu a může být dobrou budoucností regionu," uvedl investiční ředitel RHC Stan Kubáček.

V kraji vlastní budoucí Residomo 43 tisíc bytů, z toho 17 tisíc v Ostravě (třetina je v Porubě). V ní, stejně jako ve Frýdku-Místku už nemá prakticky žádné volné kapacity. I proto se chystá stavět nové bytové domy.

„Cítíme potřebu zde rozšířit jejich počet, zřejmě v řádu stovek bytů," dodal Kubáček.

ROZŠÍŘENÍ SLUŽEB

Mimo to chce Residomo více investovat do stávajících bytů a zlepšovat kvalitu bydlení.

„Víme, že v některých oblastech není situace s ohledem na skladbu obyvatelstva ideální, proto se chceme zaměřit na otázku bezpečnosti a pokračovat v instalování kamerových systémů, výměny dveří a podobně," nastínil jednatel Residoma Pavel Klimeš a stručně popsal další novinky. V klientských centrech společnost od letošního roku zavádí sobotní provoz, prodlužuje provoz zákaznické linky i během víkendu a zvyšuje počet domovníků, které teď má 92 procent domů.

Nově také vznikla služba Servis48, která nájemníkům garantuje, že většina závad ve společných prostorách bude opravena do 48 hodin od nahlášení. „Týká se to například nefunkčního osvětlení nebo vykopnutých dveří," zmínil Klimeš. Seniorům Residomo drobné opravy v bytech i nadále zajistí bezplatně a nabízí jim i možnost zprostředkování zdravotních nebo sociálních služeb.

Prodávat byty, o což řada nájemníků projevila zájem, ale Residomo neplánuje.

„Věnujeme se nájemnímu bydlení a pro potřeby regionu ho chceme rozvíjet. O prodeji bytů proto neuvažujeme," dodal za vlastníky Stan Kubáček.

Proč Residomo? O novém názvu společnosti RPG Byty rozhodovali interně zaměstnanci firmy od údržbářů po členy vedení, kteří přišli s přibližně stovkou návrhů. Zvítězil název RESIDOMO, který odkazuje na princip rezidenčního bydlení a slovo domov, protože tak se zde mají lidé podle Martina Ráže, druhého z jednatelů společnosti, cítit. I proto jsou v plánu další úpravy nájemních prostor zřizování výtahů, výměna dveří či třeba estetizace vstupních a veřejných prostor. Oproti loňským 760 milionům korun proto společnost plánuje výdaje ve výši 830 milionů korun. Nahoře v pravo v rámčku je nové logo společnosti.