Část lidí je přesvědčena o tom, že stát by soukromé společnosti stamiliony půjčovat neměl. „Ta firma se podle mě určitě zachránit nedá, protože je šíleně předlužená. Podle mě jsou to zbytečně vyhozené peníze, které stát už v životě neuvidí," řekl v neděli redakci 43letý Petr Poncza.

„Jsou to vyhozené prachy," prohlásila doslova třicátnice Iveta Šebestová. „Proč by to stát dělal? Já jsem zásadně proti. Co na to mám říct? Je plno lidí a firem, které jsou v trapu a potřebují půjčit. Proč zrovna OKD? Tisíce pracovních míst jsou přece i jinde, u jiných firem, které bohužel krachují. Já jsem byla kdysi v podniku, který fungoval sto let. Nikdo mu nepomohl, zkrachoval a o místo přišlo dvacet tisíc lidí. OKD není jediná firma je mi líto. Rozumím tomu, že havíři jsou celkem těžce umístitelní lidé, protože celý život dolují uhlí. Chápu, že je to těžká situace, ale myslím si, že nejsou jediní a není fér, aby jim stát půjčoval takové prachy. Je tady daleko víc lidí, kteří by to potřebovali," míní Iveta Šebestová.

Martin Krotký z Frýdku-Místku má z návrhu smíšené pocity. „Jestli jde ta firma zachránit, to netuším. Možná kdyby ji vlastníkům sebrali," uvedl mladík s tím, že OKD je příliš velká firma na to, aby její pád kraj nepostihl. „Není to sto lidí, není to tisíc lidí. Těch zaměstnanců je obrovské kvantum," dodal s tím, že v OKD pracuje i jeho příbuzný. Dvacetiletý Tomáš Gregor prý nemá s půjčkou žádný problém. „Pokud v tom vidí stát nějakou naději, tak ať to půjčí," pravil v neděli na místeckém náměstí.