VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bohatá úroda třešní urychlí začátek sezony také v pálenicích našeho kraje

REGION - V teplém letním počasí jsou kvasy připraveny k pálení rychleji, podle odborníků zhruba za čtrnáct dní až tři týdny

1.7.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Martin Ruščin

Díky hodně slušné úrodě třešní začne letos sezona v pálenicích i na severovýchodě republiky o několik týdnů dříve. „Třešní je letos hodně. Lidé toho využili, začali zakládat kvasy a zjišťují, kde jim je vypálí. V naší palírně jim nabídneme i další službu. Kdo nemá sklep nebo vhodné místo či čas na zakládání kvasů, může k nám přivézt třešně. Kvas mu založíme a pálenku vypálíme,“ uvedl Marcel Černík, spolumajitel Lihovaru a likérky ve Velké Polomi na Opavsku. Zájemci o tuto službu mohou dovézt do pálenice svou úrodu od pondělka do neděle od šestnácti do devatenácti hodin. Zhruba dvě desítky předběžných zájemců o vypálení třešní mají také v Palírně U zelené lípy ve Stonavě na Karvinsku. „Už první červencové úterý budeme pálit první kvasy. Zájem je proti loňsku několikanásobně větší. Úroda je letos dobrá,“ uvedl Josef Ciasnocha z palírny. Lidé, kteří s přípravou kvasů nemají velké zkušenosti, si podle Černíka musejí dát pozor na to, aby do kvasů nedávali stopky od třešní. „Do kvasů se dávají mírně přezrálé třešně. Je dobré je mírně rozmačkat, aby pustily šťávu. Do kvasů se dávají třešně i s peckami. Musí se ale dát pozor, abychom pecky nerozdrtili,“ vysvětlil základní pravidla přípravy kvasů Černík. Výnosnost kvalitních třešňových kvasů je podle jeho zkušeností jen mírně slabší než u švestek. „Je třeba ale počítat i s tím, že v teplém letním počasí jsou kvasy připraveny k pálení dříve. Někdy i za čtrnáct dní, běžná doba je zhruba tři týdny. U ovoce, které dávají do kvasů na podzim, už bývá chladněji, tomu odpovídá i delší doba vytváření kvasů,“ dodal spolumajitel lihovaru ve Velké Polomi.

1.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kdysi proslulý Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm již léta chátrá. Nyní svitla naděje, že by se z něj mohlo stát opět vyhledávané místo.

Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm: skončí chátrání?

Ilustrační foto.

Užili si dovolenou i festivaly. Teď už krajští lídři vyhlížejí volby

Plánovaná silnice u Nebor čelí dalším problémům

Už na podzim by se řidiči měli projet po novém obchvatu Třince. Přípravy navazujícího úseku z městské části Nebory do Třanovic se však zadrhly.  

Stát přispěje lidem v Dolní Lomné na domovní čistírny odpadních vod

Dolní Lomná O dotace na domovní čistírny odpadních vod v obcích, které rozdá Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, je velký zájem. Vyčleněné peníze byly vyčerpány čtyři měsíce před stanoveným termínem.

Auto narazilo do mostního zábradlí, spolujezdkyně utrpěla vážná zranění

Vážné následky měla včerejší dopravní nehoda, která se stala poblíž Morávky. Auto tam narazilo do zábradlí mostu.

Tříčlenné týmy si to rozdají v nošení bečky piva

Mosty u Jablunkova – Rok se s rokem sešel a je tu opět akce s názvem Karpatský šerpa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení