Sloužit budou také novým zaměstnancům Třineckých železáren k zaškolení. SOŠ je pořídila za 18 milionů korun z velké části z dotace. Na studenty zde čeká nová učebna elektrotechniky, zámečnických prací, svařování plastů, svařování elektrickým obloukem, plamenem, učebna hydrauliky a pneumatiky.

„Hydrauliku a pneumatiku jsme do praktické výuky zavedli nově na popud zřizovatele, Třineckých železáren, jimž přizpůsobujeme osnovy tak, aby absolventi byli seznámeni s technologiemi využívanými v praxi," vysvětluje ředitel školy Aleš Adamus. I ostatní dílny jsou vybaveny systémy, které jsou specificky zaměřené na výuku odpovídající potřebám hutě. Obnova dílen byla nutná. Například ta elektrotechnická byla na škole ještě původní, několik desítek let stará. Moderní učebna dnes studentům umožňuje nejdříve na počítači díky softwaru pro elektrické, pneumatické či hydraulické obvody vytvořit simulovaný obvod, vyzkoušet jeho funkčnost virtuálně, a teprve poté na panelech v praktické dílně.

Obnovou prošly také strojní a mechanické dílny, na jejichž rekonstrukci se podíleli také sami studenti. Díky evropskému projektu pak dílnu škola vybavila novými vrtačkami, frézkami a lisy.

Škola věří, že nové dílny studenty a učně nadchnou a hlavně budou motivovat. „Předpokládám, že dojde jednoznačně ke zvýšení zájmu o obory, protože tohle je pro mladé lidi rozhodně zajímavější než staré vybavení," řekl zástupce pro praktickou výuku Tibor Flachbart.