Definitivní rozhodnutí vyřkne do několika týdnů soud. Dá se ale předpokládat, že věřitelům vyhoví. 

„Neočekávám zásadní zvrat. Je to zřejmě na dobré cestě,“ komentoval výsledek téměř šestihodinového jednání insolvenční správce Lee Louda. 

Věřitelé hlasovali ve skupinách – tzv. zajištění věřitelé, zástupci finančních institucím i obchodních partnerů. Kromě skupiny akcionářů hlasovali téměř všichni pro schválení reorganizačního plánu. Věřitelů je okolo 600. 

„Jsem rád, že takto rozhodli. Je to nejrozumnější řešení,“ řekl po jednání s viditelnou úlevou odborový předák Jaromír Pytlík.

V případě vyhlášení konkurzu, který navrhovala britská investorská společnost Alcentra Ltd., by následovalo ukončení činnosti a rozprodej majetku OKD. A také by to znamenalo ztrátu zaměstnání pro téměř deset tisíc zaměstnanců firmy. 

Citibank hrozí arbitráží

Ještě před samotným hlasováním o přijetí reorganizačního plánu se řešilo, zda bude moci hlasovat zástupce Citibank. Desetimiliardovou pohledávku těchto věřitelů totiž insolvenční správce už dříve zamítl. Právníci Citibank však napadli dlužníka (OKD), že při výběru strategického partnera nepostupoval poctivě, upřednostnil zájem firmy před zájmem věřitelů a nabídku, kterou předložila společnost Alcentra ignoroval. 

Právní zástupce OKD Petr Kuhn ale argumentoval mimo jiné tím, že Alcentra, která podala konkurzní nabídku, neměla zájem na reorganizaci společnosti. Dvouhodinový slovní souboj právníků obou stran skončil neudělením hlasovacích práv pro Citibank. Její zástupce se netajil tím, že věřitelé ze Citibank se proti rozhodnutí soudu odvolají a zváží rovněž arbitráž. 

Nová firma, další těžba, ale i útlum

Pokud soud reorganizační plán skutečně schválí, měla by firma přejít do rukou státu, který ji má koupit za 80 milionů korun. Činné doly a provozní aktiva budou převedeny na společnost OKD Nástupnická. 

Podle toho, jak reorganizační plán prezentoval právní zástupce OKD Petr Kuhn, by firma měla věřitele uspokojit podle hospodářských výsledků v rozmezí 0,35 až 100 procent jejich pohledávek. Zbavené dluhů z minulosti se podle Kuhna v prvním pololetí letošního roku mimořádně dařilo. 

Hornictví však každopádně čeká útlum. Reorganizační plán obsahuje postup utlumování dolů na Karvinsku od roku 2018. Poslední důl (ČSM) by se měl zavírat v roce 2023.

Nová železniční zastávka Havířov Střed těsně před dokončením.
Nová železniční zastávka je jen začátek změn