Úřad práce (ÚP) k 29. únoru evidoval v okrese 8163 uchazečů o zaměstnání, což je o 143 méně než na konci ledna. V únoru 2015 hledalo uplatnění více než deset tisíc lidí.

Podíl nezaměstnaných osob na konci letošního února dosáhl v okrese Frýdek-Místek hodnoty 5,6 procenta. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo 8056 takzvaně dosažitelných. Jde o uchazeče, kteří podle ÚP mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání.

Počet žen poklesl pod čtyři tisíce

Počet žen, které ÚP eviduje, klesl v únoru pod čtyři tisíce, úřad jich evidoval 3922. Ženy nyní tvoří 48 procent z celkového počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání. V porovnání s předcházejícím měsícem se jejich počet snížil o 104. Počet mužů se snížil o 39. Ve srovnání s lednem se počet absolventů a mladistvých snížil o 36 a na konci února ÚP evidoval v této skupině 395 osob, což je ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 zhruba o třetinu méně. Počet uchazečů se zdravotním postižením se v únoru snížil o dvě osoby a k 29. únoru bylo evidováno 1381 těchto osob. V průběhu února požádalo o zprostředkování zaměstnání 892 nových uchazečů.

Ukončení evidence a vyřazení se týkalo 1035 uchazečů oproti stejnému období loňského roku to bylo o 69 osob více. U 699 osob je důvodem ukončení evidence nástup do zaměstnání. Pro srovnání v únoru 2015 nastoupilo do zaměstnání 636 uchazečů.

Z hlediska pracovních příležitostí evidoval ÚP k 29. únoru celkem 1676 volných pracovních míst s místem výkonu práce v okrese Frýdek-Místek, což je o 729 volných pracovních míst více než ve stejném období roku 2015. Meziměsíčně se počet míst zvýšil o 154. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá přibližně 5 uchazečů o zaměstnání, před rokem tvořilo pomyslnou frontu na jedno místo 11 uchazečů. Pro osoby se zdravotním postižením bylo nyní v nabídce úřadu práce 127 vhodných volných pracovních míst, pro absolventy škol a mladistvé to bylo 461 vhodných volných pracovních míst. „Se snižující se nezaměstnaností jsou zaměstnavatelé víc ochotni zaměstnat i absolventy škol bez praxe," uvedl ÚP.

V nabídce úřadu bylo nejvíce volných pracovních míst v profesích: ostatní pomocní pracovníci ve výrobě, kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři, uklízeči veřejných prostranství, čističi kanalizací a příbuzní pracovníci, číšníci a servírky, pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur, obsluha důlních zařízení (včetně horníků), prodavači v prodejnách, uklízeči a pomocníci v kancelářích, hotelích, průmyslových a jiných objektech, řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel.