Český statistický úřad v minulých dnech zveřejnil odhady sklizně k 15. září. V meziročním srovnání obstojí zejména kukuřice, brambory a slunečnice kvůli suchému a horkému počasí se těmto plodinám loni vůbec nedařilo. Podle prvního letošního odhadu se sklizeň kukuřice na zrno může v Česku vyšplhat až na 642 tisíc tun, což je o 45,1 procenta více než ve sklizni loni o zhruba 46 procent se totiž zvýšil hektarový výnos. Přesto se předpokládaná sklizeň nevyrovná průměru za posledních deset let, je dokonce o více než 17 procent nižší. Je to způsobené tím, že kukuřici se oproti minulým rokům sice dařilo, ale zemědělci jí letos vysadili méně. Přepokládaná sklizeň kukuřice na zeleno a siláž je oproti loňsku vyšší o třetinu.

Pozitivní čísla potvrzuje Robert Cieślar, ředitel zemědělsko-obchodní firmy Netis, jež sídlí v Návsí. „U silážní kukuřice je podstatný nárůst o padesát procent oproti loňsku, je to ale srovnání dvou extrémních let. Oproti nějakému průměru je to o dvacet pět procent navíc. A u zrnové kukuřice je to stejné," uvedl ředitel údaje za společnost, která se specializuje na produkci mléka. Pokles osázené plochy českých polí statistikové pozorují i u brambor, přesto odhad letošní sklizně je o 36,5 procenta vyšší než loňská úroda.

Oproti desetiletému průměru je hektarový výnos vyšší o 14 procent. „Brambor může být o padesát procent více než loni," uvedl Zdeněk Škola, předseda představenstva Zemědělského družstva vlastníků Nošovice, které hospodaří třeba na polích Dobré, Pazderné nebo Lučiny.

Přestože se plodinám dařilo, zemědělci narážejí na jiný problém, a to jak z polí sklidit zbytek úrody. „Teď sklízíme, ale spíše bojujeme. Na polích je velmi mokro, což sklizeň značně ztěžuje, nebo úplně znemožňuje. Na podzim už je chladno, takže když přijde přeháňka a naprší vám trochu vody, stačí milimetr nebo dva, tak musíte sklizně nechat. Stroje zapadají a na polích se doslova bagruje, nedá se vyjet na cestu bez bláta a tak podobně," řekl tento týden Zdeněk Škola ze společnosti, která se zaměřuje také na pěstování zelí. „A nevíme, jaký je výhled. Teď se začalo říkat, že v listopadu přijde první zima, to by bylo pro nás docela katastrofální," doplnil Škola. Podobně situaci hodnotí i Robert Cieślar. „Na jednu stranu je dobré, že bylo tolik deště, to bylo optimální, ale se sklizněmi jsme se trochu trápili, a trápíme se dodnes. Teď dojíždíme ještě kukuřice a je celkem problém je z pole dosklízet," řekl v úterý ředitel s tím, že sklízejí ještě cukrovku. Oba zemědělci se shodli v tom, že zatímco v létě jim vláha velmi pomohla, nyní škodí.

Faktem zůstává, že úroda zemědělce velmi potěšila. Zatímco loni v srpnu v Nošovicích naříkali, že zelí možná ani nebudou muset sklízet, letos si úrodu chválí. „Se zelím to vypadá hodně dobře narostlo, sklizeň jede za každého počasí. U něj je oproti loňsku určitě stoprocentní nárůst," řekl Škola. Kladná jsou čísla také u obilovin. Ty podle Cieślara nepotřebují takovou vláhu, takže i loni úroda nebyla špatná. Přesto je podle něj letos ještě o pět procent vyšší. Celorepubliková data Českého statistického úřadu o situaci vypovídají podobně. Oproti letošní nadprůměrné úrodě je sklizeň obilovin v zemi vyšší o tři procenta. Má jít dokonce o čtvrtou nejvyšší úrodu obilovin od roku 1920.

Odhady k 15. září dále uvádějí, že hektarový výnos cukrovky meziročně vzrostl o 6,7 procenta, odhadovaný hektarový výnos řepky je zase o 0,9 procenta vyšší než loni.