Někteří už vědí, někde ještě odbory s vedením firmy vyjednávají. Každopádně řada zaměstnanců si letos platově polepší, někteří i o deset procent. Ale to jsou výjimky. Nicméně řada firem pociťuje nedostatek zaměstnanců a to je nutí těm stávajícím přidávat. Polepší si například i lidé ve zdravotnictví, kterým desetiprocentní zvýšení platů v letošním roce už dříve schválila vláda.

Například společnost Shimano, která v Karviné vyrábí komponenty pro jízdní kola, už od ledna dělníkům zvýšila mzdy o 8 procent. „Řídících pracovníků se zvýšení netýká," řekla personální manažerka firmy Petra Šlichtová. Vyšší platy budou mí letos i zaměstnanci společnosti sousední Mölnlycke Health Care.

V Třineckých železárnách, kde pracuje zhruba sedm tisíc lidí, zatím konkrétní čísla o letošním pohybu mezd nemají. „Momentálně probíhá kolektivní vyjednávání, kde ladíme růst jednotlivých složek mezd našich zaměstnanců. Předpokládáme, že v letošním roce mzdy porostou, o výši jednáme," poznamenala mluvčí Třineckých železáren Petra Jurásková. Průměrná mzda v podniku se za rok 2016 vyšplhala na částku přes 29 tisíc korun. Zaměstnanci se i nadále můžou těšit na benefity v podobě příspěvků na stravování, penzijního připojištění nebo poukázek na relaxační aktivity. Ve firmě, která v roce 2015 dosáhla čistého zisku ve výši 2,78 miliardy korun, pracuje zhruba sedm tisíc lidí, a to včetně provozů v dalších městech.

V nošovické automobilce Hyundai, kde loni vyrobili rekordních 358 400 aut, platí mzdová část současné kolektivní smlouvy až do konce března. Jednání o platech na letošní rok už mají za sebou například v kopřivnickém podniku Tatra Trucks. „Tarify se zvýší o čtyři procenta, k tomu jsou benefity ve výši tří tisíc korun na jednoho zaměstnance. Kdyby se benefit počítal jako mzda, tak je to zhruba pětiprocentní navýšení," uvedl pro Deník Jiří Krutílek, jenž byl za odbory pověřen jednáním v Tatře.

Úplně jiné vyhlídky čekají zaměstnance důlní společnosti OKD. Ta je od května v insolvenci a v nejbližších letech ji čeká postupný útlum těžby. Už ke konci března firma uzavře ztrátový Důl Paskov.

Část horníků přejde na šachty na Karvinsko, několik stovek čekají výpovědi. Stávající zaměstnanci OKD si letos platově rozhodně nepolepší. „V kolektivní smlouvě jsou zakotveny stabilní tarify i prémie, nicméně reálná mzda v OKD v roce 2016 klesla o pět procent oproti roku předchozímu," šéf odborových svazů OKD Jaromír Pytlík.

V prvním až třetím čtvrtletí roku 2016 dosáhla průměrná hrubá měsíční mzda v Moravskoslezském kraji 24 647 korun. Meziročně tak průměrná mzda podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla o 3,5 procenta, což je mezi kraji nejpomalejší tempo růstu mezd.