„Někdo jim asi dal echo, že se to tu bude bourat, tak tady naběhli a rabují,“ řekl redaktoru Deníku Eduard Ondračka, který stále v jednom takovém domě bydlí.

A to i přesto, že budově chybí například střecha. Ta totiž byla z hliníku a stejně jako například trubky zmizela ve sběrnách.

„Chodí i přes den, policajti s tím nic neudělají, když přijedou, tak se zloději schovají a zas vylezou, až policajti odjedou,“ dodal obyvatel domu.

V dezolátním stavu je prý barák zhruba tři měsíce. „Čekám na nový byt a stále nic, ale do takového domku už nechci, chci do červené kolonie,“ zdůraznil pan Ondračka.

O patro níž bydlí Dagmar Molinková, spolu s Eduardem Ondračkou poslední nájemník.

„Ale také chci pryč, mám slíbený byt, jen čekám až bude vymalovaný a bude napojena elektřina,“ prozradila žena.

Stejně jako jejímu sousedovi, také jí kvůli chybějící střeše zatéká do bytu. Kromě toho jí zloději kovů znepříjemňují život i jinak. „Vzhledem k tomu, že už nejsou trubky ve sklepě, tak tady ani neteče voda, takže nám ji musí dovážet,“ postěžovala si obyvatelka domu.

Domy zbourají

Podle Petra Handla, mluvčího společnosti RPG, které domy patří, tak nedojde k plánované opravě domů.

„Ten původní záměr byl, že budeme domy revitalizovat, bohužel s ohledem na jejich devastaci budeme muset přistoupit k demolici,“ informoval Petr Handl.

Devastaci se navíc nedá zabránit. „Samozřejmě tam nemůžeme postavit stráž, která by hlídala 24 hodin denně. A samozřejmě to nemůžeme chtít ani po policii, i když víme, že do té oblasti často zajíždí,“ dodal Petr Handl.

Priorita RPG je nyní podle něj ve vystěhování všech obyvatel. Především z bezpečnostních důvodů

„Snažíme se vyhovět jejich představám, bohužel to někdy není možné. Jsme schopni je přestěhovat ze dne na den, ale někteří si kladou takové podmínky, že ta doba je pak delší,“ vysvětlil Handl, proč ve zničených bytech stále bydlí lidé.

Jakmile domy opustí poslední nájemník, začne prý společnost připravovat demolici domu.

Podle policejní mluvčí Zlatuše Viačkové dochází k tomuto rozkrádání především v Karviné a Orlové.

„Máme s tím problém především posledního půl roku, kdy se množí krádeže bytů, ze kterých se v nedávné době vystěhovali jejich obyvatelé,“ řekla policejní mluvčí.