Zatím je ale jisté pouze to, že jej vědomě vhodili do rybníka. Případ tehdy šokoval celé Polsko a informovala o něm jak polská, tak česká i slovenská média.

Vyšetřování hrůzostrašného nálezu začalo 19. března 2010. Právě tehdy dva chlapci procházející poblíž rybníka zpozorovali malé nehybné tělo. Policisté od samého začátku přiznávali, že je to jedna z nejobtížnějších záležitostí, se kterou se mohou setkat. Jinými slovy: V Polsku je to zcela unikátní případ. Nesrovnatelný s žádným jiným.

„Úplně nově určujeme směr, jak vést vyšetřování v takové věci," řekl serveru Gazetacodzenna.pl v den druhého výročí nalezení chlapcova těla Rafał Domagała, tiskový mluvčí těšínských policistů.

Na okresním velitelství Policie v Těšíně byl sestaven speciální tým, na vyšetřování spolupracovalo několik tisíc policistů a státních zástupců nejen ze slezského okresu. Fotografie s podobiznou Jasia, tak malého nazvali policisté, byly rozmístěny v celém kraji.

Chlapeček nebyl v databázi osob pohřešovaných v Polsku, Evropské unii a ani za východní hranicí. Jako by neexistoval. V celém slezském kraji policisté navštívili 50 tisíc rodin, ve kterých byli chlapci přibližného věku. Ještě nedávno se zdálo, že dítě téměř nebylo z Těšína ani ze Slezska.

Ve věci byli angažováni nejlepší experti z oboru kriminalistiky a soudního lékařství. Expertiza, která určila druh a mechanizmus vzniku úrazu u dítěte, potvrdila výsledky pitvy: chlapec zemřel následkem úrazu dutiny břišní, který způsobil prasknutí tenkého střeva, a v důsledku zánětu pobřišnice.

Všechny stopy byly falešné

Policisté vyslechli desítky osob, které platily platební kartou za stejné dětské oblečení, jaké měl na sobě mrtvý chlapec. V prvních týdnech vyšetřování přijali policisté desítky hlášení z celého kraje. Všechna prověřili. Četnost telefonátů na těšínském a katowickém policejním velitelství upadala. Nechyběly ani mediální spekulace. V dubnu 2011 Super Express popsal zprávu ženy z Bielska-Bialej, která tvrdila, že chlapeček bydlel před smrtí za stěnou jejího bytu a byl české národnosti. Také toto tvrzení policie prověřovala, ale byla to falešná stopa. Dziennik Zachodni v únoru 2012 s odvoláním na svého informátora napsal, že chlapeček by mohl být dítětem jedné bulharské rodiny pobývající v Polsku. Vyšetřovatelé toto oznámení nepotvrdili.

Letos koncem dubna Okresní státní zastupitelství v Bielsku-Bialej informovalo, že z důvodu neodhalení pachatele rozhodlo o odložení vyšetřování případu. Vyšetřovatelé ale upozorňovali, že to neznamená ukončení pátrání a věc bude dál v zájmu orgánů pronásledování. V případě objevení nových důkazů, které by mohly potvrdit identitu dítěte anebo pachatelů, bude znovu věc otevřena.

Policii pomohla sousedka

Průlom nastal před dvěma týdny. Tehdy do Městského střediska pomoci společnosti v Będzinie zavolala žena, která tvrdila, že už dávno neviděla syna svých sousedů. Chlapeček se prý jmenoval Szymon a měl také dvě sestry.

Když se policie začala o věc zajímat, celá rodina byla nezvěstná. V sobotu večer policisté zadrželi čtyřicetiletou ženu Beatu Ch. a 41letého Jaroslawa R. V průběhu výslechu na okresním státním zastupitelství v Bielsku-Bialej přiznali, že jsou rodiči chlapečka, jehož tělo bylo nalezeno v rybníce na okraji Těšína.

Rodiče-vrazi jsou za mřížemi

Matku vyšetřovatelé obvinili z vraždy. Hrozí jí 25 let vězení nebo doživotí. Otci dítěte hrozí pět let za neposkytnutí pomoci osobě ohrožené na životě.

Podle informací listu Gazeta Wyborcza se oba při výslechu přiznali jen k tomu, že vhodili tělo syna do vody. K vraždě už ne. Představují také úplně jiné verze události spojené se smrtí Szymona. Žena tvrdí, že chlapec zahynul nešťastnou náhodou při hře se svou šestiletou sestrou. Dívenka měla skočit na Szymonovo břicho a ten přestal dýchat. Otec dítěte trvá na tom, že syn zahynul, když ho měla na starosti jeho matka. Chlapeček měl vypadnout z rukou při ošetřování.

Z poznatků, které kriminalisté nasbírali během dvouletého vyšetřování, vyplývá, že rodiče chlapcovu smrt tajili vědomě. Podle listu Gazeta Wyborcza si Beata Ch. před ohlášenou návštěvou úředníků „vypůjčila" chlapce od své 20leté dcery z předchozího manželství. Podobně oklamala matka i lékaře. „Když po Szymonově smrti dostala předvolání k očkování, šla tam se synem starší dcery. Totéž namlouvala také sousedům," píše Gazeta Wyborcza.

Oblastní soud v Bielsku-Bialej měl v minulých dnech rozhodnout o uvalení vazby na chlapcovy rodiče.

Převzato z www.gazetacodzenna.pl. (překlad Danuta Januszková, zpracoval Tomáš Januszek)

Čtěte také:

Polská i česká policie objasňuje úmrtí dítěte z rybníka