Několik z nich se na začátku července sešlo na orlovské Rajčule, aby se dohodli na společném postupu. „Nejsme úplně proti těžbě, nicméně nechceme, aby OKD těžilo tam, kde bydlí lidé. Vždyť mají dost míst na těžbu," řekl obyvatel Orlové-Výhody, který je současně členem osadního výboru, Svatopluk Guziur.

K Občanům Karviné proti těžbě uhlí pod městem, Orlováku, Stop OKD, České pirátské straně a OPS by se navíc měly přidat také organizace, které bojují proti těžebním společnostem mimo Karvinsko. Kromě sdružení Naše Beskydy z Frenštátska jsou to také lidé ze severních Čech, kde se kope hnědé uhlí. „Ta situace je samozřejmě v každé lokalitě jiná. Ale chceme zvolit společný postup, jak zabránit tomu, aby těžba neohrožovala obydlené oblasti," informovala Monika Heisigová členka občanského sdružení Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem.

Společně si předali zkušenosti a informovali se o svých aktivitách. „Také jsme si vysvětlili některé právní věci," dodal Svatopluk Guziur.Jak dodal, na podzim by chtěli naplánovat další schůzku a případně i nastavit nějaká pravidla ke sdružení.

S tím souhlasí také Monika Heisigová. „Bylo by dobré, abychom se setkali třeba jedenkrát za tři měsíce a předali si zkušenosti. Ale samozřejmě jsme denně v kontaktu pomocí mailů," dodala členka občanského sdružení Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem.