Řada turistů totiž spoléhá jen na průkaz své zdravotní pojišťovny, takzvané průkazy zdravotního pojištění (European Health Insurance Card dále jen EHIC).

Na jejich základě máme na území všech států Evropské unie a v některých dalších zemích zajištěnou lékařskou péči.

Jde o dostatečnou ochranu při cestách?

„Průkaz české zdravotní pojišťovny zajišťuje našim pojištěncům nárok na péči v zahraničí v rozsahu stanoveném právními předpisy země, v níž se nacházejí," vysvětluje náměstek ředitele Revírní bratrské pokladny (RBP) Otakar Kačmař. Znamená to tedy, že pokud například Rakušané platí za návštěvu lékaře, recepty a další úkony spojené s lékařskou péčí, musí totéž zaplatit i pojištěnec z České republiky.

Každoročně se ale podle Otakara Kačmaře stávají stovky případů, kdy jsou čeští turisté konfrontováni s neúplností „ochrany" EHIC průkazů. Zdravotní péče poskytovaná na jejich základě je sice podle náměstka RBP časově neomezená, vztahuje se i na dlouhodobá onemocnění a není ohraničena finančním limitem, přesto skrývá úskalí, která ji mohou významně prodražit.

„Na rozdíl od průkazu EHIC pokrývá komerční pojištění náklady na spoluúčast, převoz zpět do republiky, případný převoz ostatků a náklady na asistenční službu," vypočítává Otakar Kačmař základní výhody komerčního pojištění a dodává, že například v případě převozu zpět do republiky může jít o částky v řádech desítek tisíc korun. Pojištění na běžnou dovolenou přitom takto vyjde pouze na dvě až tři stovky korun.