Diváci mohli v neděli sledovat skutečně výborné a napínavé závody. Jízdy jednotlivých kubatur byly rozprostřeny tak, aby byly závody atraktivní po celý den a vygradovaly v samotném závěru programu.

Jelo se devět samostatných závodů. Postupně jezdci bojovali ve třídách Klasik 175 + 250 ccm, Supermono + Twin, IRRC, Klasik 350 + 500 + 750 ccm, Volná do 600 ccm, 125 Sportproduction, IRRC, 125 GP + 250 CRC a Volná nad 600 ccm.

Bohužel, jeden z nejoblíbenějších jezdců Michal Indi Dokoupil, tentokrát nezávodil. Těsně před závody se zranil a Zlatý kahanec sledoval pouze jako divák. 

Havířovský Zlatý kahanec 2012. Zdravotně indisponovaný Michal Indi Dokoupil v debatě s organizátory o ukončení závodu do 600ccm, ve kterém došlo k nehodě dvou jezdců.Havířovský Zlatý kahanec 2012. Zdravotně indisponovaný Michal Indi Dokoupil v debatě s organizátory o ukončení závodu do 600ccm, ve kterém došlo k nehodě dvou jezdců.Zdroj: null„Bohužel život a sport takové okamžiky přinášejí. Indi měl při posledním závodě pád a poranil si tři obratle. Toto zranění si přivodil, když už byla startovní listina uzavřená, takže proto na ní stále figuruje, ale startovat určitě nebude. Moc nás to mrzí, protože právě on udělal pro naše závody velký kus práce, ale nic se nedá dělat. Příští rok snad takovou smůlu mít nebude," řekl prezident pořádajícího sdružení Pro-Sport.cz Petr Hrabčák.

Diváci však o napínavé závody nepřišli. Nervy jim drásali úřadující německý šampión přírodních okruhů Didier Grams a skvělý Holanďan Branko Srdanov. Právě ten nakonec bral hlavní trofej - Havířovský Zlatý kahanec. Vyhrává ho jezdec, který zajede nejrychlejší kolo. Tím byl letos právě Srdanov, který na stroji BMW S1000RR v dopoledním závodě IRRC dosáhl času 2:16:349. V nejrychlejším kole dosáhl průměrné rychlosti 161,057 km/hod. Vítězství si vybojoval i v odpoledním závodu IRRC a v posledním ve volné třídě nad 600 ccm. Ve všech třech závodech stanul na druhém místě Němec Didier Grams na stroji stejné značky. 

Zajímavé však byly i všechny další závody. Kompletní výsledky najdete ZDE

Tréninky i závody provázely pády, které naštěstí nebyly příliš vážné, byť někteří jezdci museli do nemocnice. Patrně nejvážnější pád se odehrál v kubatuře do 600 ccm. Srážku dvou jezdců v zatáčce "U Pacalůvky" odnesl jeden ze závodníků zlomenou klíční kostí. Závod byl po nehodě přerušen a místo 8 kol byla jezdcům udělelan polovina bodů za odjetá 4 kola.

Kvůli nehody musel být přerušen i poslední závod třídy nad 600 ccm. Jezdec nezvládl první zatáčku v Těrlicku a narazil do bezpečnostní bariéry. Podle informací pořadatelů byl převezen do nemocnice k důkladnému vyšetření, které vážnější zranění neprokázalo. 

Letos poprvé se špičkou v seriálu Světového poháru Duke Road Race Rankings

„Jsem přesvědčený, že se diváci budou mít na co dívat, protože je čekají parádní závody. Ty se zařadily do seriálu ke světově proslulým kláním jakými jsou Isle of Man, North West 200, Ulster GP nebo Macao Grand Prix. To je, myslím, nejvýstižnější a hovoří to za vše," řekl Hrabčák.

Sobota patřila tréninku - galerii najdete ZDE

Jak ukázaly první sobotní tréninkové jízdy, jezdci šli do boje o post na startovním roštu naplno. Někteří až nad hranice svých možností nebo strojů. Francouzský závodník skončil v nemocnici po pádu, při kterém si poranil kotník.

Havířovský Zlatý kahanec. Sobotní tréninkové jízdy. Havířovský Zlatý kahanec. Sobotní tréninkové jízdy. Zdroj: null

Nejrychlejší a nejdelší přírodní okruh je divácky velmi atraktivní. Několik stovek se jich přišlo podívat už v sobotu na tréninkové jízdy. Pořadatelé předpokládají, že v neděli bude podél okruhu plno. Vedle bezpečnosti při pohybu v blízkosti závodní tratě by měli dbát na pitný režim, aby nekolabovali. Ideálním doplňkem pro několikahodinovou návštěvu závodů jsou slunečníky. 

"Diváky žádáme hlavně o dodržování bezpečnosti. Po celé trase máme vyhrazeno mnoho míst, kde mohou lidé závody sledovat pohodlně a bez rizika. Po trati se mohou pohybovat, až bude otevřena mezi jednotlivými jízdami," řekl hlavní organizátor Petr Hrabčák.

Havířovský Zlatý kahanec. Sobotní tréninkové jízdy. Havířovský Zlatý kahanec. Sobotní tréninkové jízdy. Zdroj: nullSobotní tréninkové jízdy se odvíjely téměř podle časového harmonogramu. "Dostali jsme se do mírného skluzu, protože jsme museli dvakrát přerušit jízdy, když na trať vyjížděly sanitky k akutním případům. V jednom případě to byl kolaps jednoho z diváků z horka, ve druhém epileptický záchvat," upřesnil Hrabčák.

Jezdci bojovali o umístění na startovním roštu. Trénink provázelo několik pádů, všechny naštěstí bez vážných následků. Do nemocnice byl převezen jeden francouzský jezdec. "Byl jsem s ním v nemocnici a není to nic vážné. Poranil si kotník, ale nebyla to zlomenina, protože do druhé tréninkové jízdy už nastoupil," řekl Hrabčák.

Do akce museli i hasiči. Z jednoho motocyklu začal unikat benzín, který začal hořet. Přítomní hasiči v úseku na Bludovickém kopci plameny rychle uhasili. 

Pro bezpečnost udělali pořadatelé maximum. Všechna riziková místa jsou opatřena ochrannými prvky, které mají za úkol tlumit následky pádu závodníka. Jak sami jezdci říkají, při jízdě na přírodních okruzích s pádem počítají. Nikdo si nechce připustit, že by se mohla stát tragédie, jako v loňském roce. O nehodě, které by zřejmě nemohlo běžné zabezpečení zabránit, Deník informoval v článku: Irský závodník se smrtelně zranil na Kahanci

Kahanec začal už v pátek v centru Havířova

Závodnice Anežka Svobodová při autogramiádě. Závodnice Anežka Svobodová při autogramiádě. Zdroj: null

Týmy, které se účastní víkendových motocyklových závodů na Těrlickém okruhu, se v pátek představily v centru Havířova.

Havířovský Zlatý kahanec začal už v pátek odpoledne. Malou ochutnávku před samotnými závody pořádají organizátoři každý rok. Na náměstí Republiky se vždy v pátek sjedou jezdci na svých strojích, aby pozvali diváky na sobotní tréninky a nedělní závody.

„Letos nepořádáme na náměstí žádnou velkou akci s programem. Týmy tam však přijedou představit své jezdce a stroje. Bude se konat i autogramiáda," potvrdil hlavní organizátor Petr Hrabčák.

Na náměstí se odpoledne představilo pětadvacet jezdců. Při autogramiádě neunikla zájmu lovců autogramů ani jedna z nemnoha žen ve startovním poli, sedmnáctiletá Anežka Svobodová.

„Trať Těrlického okruhu se mi moc líbí. Navíc je perfektně zabezpečená, takže vůbec nemám strach. Co se týká závodů, tak je tady obrovská konkurence, a na závody se proto moc těším," uvedla mladá zívodnice.