Prašnost se zvýšila vlivem inverze s bezvětřím. V mrazivé noci byly v plném provozu lokální topeniště i velké kotelny a teplárny spalující tuhá paliva.

Na polském území se prašnost začala zvyšovat už před půlnocí, na českou začal prach dopadat v časných ranních hodinách. Okamžité hodnoty byly opravdu extrémní, když stanice v polském městě Rybnik naměřila po 23. hodině 1602 mikrogramy prachu v krychlovém metru vzduchu. Rybnik je přitom od české hranice v oblasti Bohumína a Věřňovic vzdálen jen 20 km. Vysokou prašnost v noci zaznamenaly i stanice v dalších polských městech poblíž české hranice.

V českých Věřňovicích byla nejvyšší hodnota zaznamenána po 3. hodině, kdy dosáhla 742 mikrogramů. V sousedním Bohumíně se prašnost držela pod 400 mikrogramy. Vysokou koncentraci prachu vykázala také stanice v Karviné, kde bylo před 3. hodinou ranní zaznamenáno 816 mikrogramů. S největší pravděpodobností však šlo o chybu měření nebo byla stanice krátkodobě ovlivněna prašným zdrojem. 
Vývoj prašnosti ve Věřňovicích v noci z pátku 7. prosince na sobotu 8. prosince.  

Vysoké hodinové koncentrace prachu se projeví na čtyřiadvacetihodinovém průměru, který činí 50 mikrogramů v metru krychlovém vzduchu. Při překročení stanovených limitů může být vyhlášen regulační stupeň, kterým by se omezil provoz průmyslových zdrojů znečištění.

Pro zdraví obyvatel znečištěného regionu jsou však více než čtyřiadvacetihodinové průměry důležitější okamžité hodnoty prašnosti. Zatímco například v noci může být prašnost extrémně vysoká, přes den se často drží v přijatelných mezích pod 100 mikrogramy. 

Aktuální údaje o prašnosti jsou zveřejněny na stránkách ČHMÚ.

Mikroskopické prachové částice obsahují jedovaté těžké kovy, které se při dýchání usazují v plících. U nemocných lidí komplikují léčbu nemocí, u zdravých se podílejí na jejich vzniku. Vyvarovat se pohybu ve venkovním zaprášeném prostředí by se vedle nemocných měli především děti a starší lidé.

Prachu v ovzduší zase přibylo

V sobotu večer se prašnost opět zvýšila, tentokrát v celém regionu. Na mnoha místech stanice zaznamenávaly hodnoty přesahující 400 mikrogramů. V nejvíce zapášené obci republiky - Věřňovicích se prašnost před 20. hodinou pohybovala nad 500 mikrogramy a s vyhlídkou, že v mrazivé inverzní noci bude mnohem hůře. 

Čtěte také k tématu: 
Ve Stonavě začaly děti kvůli jedovatému prachu nosit roušky
Ovzduší v blízkém Polsku bývá často mnohem horší než na Ostravsku
Naše továrny přiškrtily komíny, polské chrlí špínu
Krajská hygienička: Prach obsahuje jedy