Společnost Gascontrol s dalšími kolegy založil v roce 1992. Expandovala díky tehdejší poptávce po regulačních stanicích plynu. Nyní má třímiliardový obrat, tvoří ji sedmadvacet firem, dává práci asi tisícovce lidí. Je předním českým výrobcem a dodavatelem technologií pro energetiku, strojírenství a stavebnictví, věnuje se také výzkumu.

„Pro úspěch firmy jsou nejdůležitější kvalifikovaní a poctiví zaměstnanci. Vážím si každého z nich, jsou pro mě partnery tak s nimi i jednám," říká Molenda. Dodal, že firma dodržuje tři etické zásady: „Neumíš-li, naučíme tě", „Nezvládáš-li, pomůžeme ti" a „Nechceš-li pracovat, tak se s tebou rozejdeme".

Největším problémem podnikání je podle oceněného podnikatele roku nízká úroveň vzdělání, zejména toho technického. „Stát by měl podporovat právě ty profese, které potřebuje a které nás živí. Nás nebude živit obchod, protože nebudeme mít s čím obchodovat," míní Molenda.

Jeho vzorem je Tomáš Baťa. Volný čas nejraději tráví s rodinou a vnoučaty, rád chodí po horách a čte knihy.

Soutěž Podnikatel roku organizuje společnost Ernst & Young. V Moravskoslezském kraji byl regionální vítěz vyhlášen poosmé.

Loni zvítězil Jannis Samaras ze společnosti Kofola. Letošní celostátní vítěz soutěže bude oznámen 13. února v Praze a zúčastní se celosvětového finále, které se koná v červnu v Monte Carlu.

„Vedení kraje svými dlouhodobými aktivitami a opatřeními podporuje podnikatelské subjekty. Ocenění je výrazem uznání a zároveň motivací pro jejich další činnost," uvedl hejtman Miroslav Novák.