Podobné situace posuzujeme běžně před očekávaným výrazným táním nebo předpovězenými silnými srážkami. Odpouštění přehrad není nijak razantní, v řekách se zřetelně neprojevuje," vysvětlil obchodní ředitel Povodí Odry Čestmír Vlček.

V případě rychlého tání se ale zvýšené průtoky v řekách mohou projevit. „Pokud by hrozilo vylití řek z koryt, následně se manipuluje s vodou v přehradách tak, aby se nerozlévaly v zástavbě a podobných místech. Přihlížíme k tomu, aby se vysoké odtoky nesečetly ve stejném časovém intervalu, ve stejných profilech, přes hranici rozlivu, a v úvahu musíme brát i další faktory," doplnil Čestmír Vlček.

Ve středu byly zásobní prostory v přehradě Slezská Harta zaplněny z více než 91 procent, Kružberk byl zaplněn z necelých 60 procent, Morávka z 63 procent a Těrlicko z 93 procent. Jak Čestmír Vlček dodal, ve všech přehradách jsou ale v současnosti volné retenční prostory (je v nich zatím dostatek místa pro přitékající vodu pozn. red.).

„V přehradě Šance je zásobní objem zaplněn z 48 procent, ale tam je uměle udržována snížená hladina kvůli probíhajícím stavebním pracím. Preventivně ale upouštíme z přehrad více vody. Například z Morávky upouštíme nyní přes pět metrů krychlových za sekundu proti běžnému odtoku zhruba metru krychlového za sekundu. Z Žermanic upouštíme zhruba 4,5 metru kubického oproti obvyklým 0,8 metru krychlového, obdobné to je v případě Těrlicka. Odtok ale není zvýšený tak razantně, aby byl v řekách rozeznatelný," upřesnil obchodní ředitel.

V povodí Odry jsou jarní povodně výjimečné. I při prudším tání totiž větší množství vody z tajícího sněhu zachytí přehrady. „Zbytek by měla převést koryta i za cenu zvýšených průtoků, a jak doufáme, bez rozlivu a škod. Vše ale závisí na počasí teplotě, dešťových srážkách a jejich množství. Dosavadní vývoj počasí je optimální, sníh odtává postupně od nížin do vyšších poloh," dodal Čestmír Vlček.