Manželům Chomistkovým, kteří se před časem přestěhovali z Havířova do nedalekých Dolních Domaslavic, se před dvanácti roky narodila dvojčata. Zatímco jeden chlapec byl zdráv, druhý musel okamžitě po porodu na operaci. Kvůli vrozené neprůchodnosti jícnu mu hrozilo udušení.

Operací následně musel podstoupit několik. Některé byly dokonce experimentální a lékaři několikrát rodiče připravovali na nejhorší. Postupně prodělal například operaci plic, odebrání jednoho páteřního obratle, amputaci chodidla.

Dnes dvanáctiletý Matouš opakovaně přežil svou smrt. Na svůj věk až příliš často bojoval o život, ale pokaždé se po operacích a léčení vrátil ke svým rodičům. Ti teď však musí bojovat s nekompromisním a necitlivým přístupem sociálních úředníků, kteří starostlivým rodičům vzali příspěvek na péči.

„Syn začal chodit do školy u nás v obci. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu však potřebuje asistenta. Na toho ovšem nebyly peníze, tak jsme si ho museli platit. Když už nemohl docházet do běžné školy, zajistili jsme pro něj specializovanou školu v Ostravě-Porubě. Každý den ho vozíme tam a zpět. Manželka pracuje jen v době, kdy je syn ve škole. O syna se staráme dnem i nocí, protože se v noci dusí kvůli ztíženému vykašlávání. Je to skutečně velká psychická zátěž. A za to vše nás úředníci potrestali tím, že nám sebrali příspěvek na péči," řekl otec Pavel Chomistek.

Ozvali se a přišli o vše

Úředníci příspěvek nejdříve zkrátili, a když se rodiče proti jejich rozhodnutí odvolali, sebrali jim ho úplně.

„Po odvolání nám sdělili, že příspěvek nepotřebujeme. Doslova uvedli, že o dítě hyperpečuje matka a syn je prý schopen všechno zvládat sám," diví se nad rozhodnutím chlapcova matka Danuše Chomistková.

„Kvůli nedostatečné kapacitě plic musím často odpočívat, abych se nadechl," vysvětlil Matouš jeden ze svých zdravotních problémů. 

Podle úředníků má i přes amputovanou nohu chlapec všechny končetiny zdravé. Z posuzovaných kritérií podle nich nezvládá pouze jednu životní potřebu, a to péči na zdraví.

„Z posudkového medicínského hlediska není při zjištěném zdravotním stavu důvod hodnotit jako nezvládané základní životní potřeby stravování, oblékání a obouvání, tělesnou hygienu a osobní aktivity. Posuzovaný je chodící, není mentálně retardovaný, horní končetiny nejsou postiženy, navštěvuje školu, místo tělesné výchovy ve škole rehabilituje, má domácí koníčky. Dochází k hyperpéči ze strany matky," sdělily rodině v rozhodnutí o odebrání příspěvku Dagmar Wernerová a Ivana Grunerová z krajské pobočky úřadu práce v Ostravě.

Protože proti rozhodnutí úřadu už není možné odvolání, zvažují Chomistkovi, že se budou o přiznání příspěvku domáhat podáním žaloby.

„Já to cítím jako velkou nespravedlnost. Připadá mi to tak, že čím více se staráme, abychom kluka vypiplali, tím víc nám stát hází klacky pod nohy," dodal otec.

Ministr: Braňte se žalobou

Deník se na situaci v odebírání příspěvků zeptal ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka, který byl včera na návštěvě v Havířově.

„Rozhodování o přiznání příspěvků je na rozhodnutí poboček úřadů práce, které se opírají o stanoviska posudkových lékařů. Jedná se vždy o posouzení konkrétního případu. Pokud mají lidé pocit, že jim bylo ukřivděno, mohou podat proti rozhodnutí úřadu žalobu," řekl ministr. „Apeluji na posudkové lékaře, aby se v nejednoznačných případech vždy přikláněli na stranu postiženého občana," dodal.