Pristáš vedle své práce redaktora Deníku pracoval jako předseda MFK Havířov. Na post předsedy později při volbách nekandidoval a nyní je sekretářem klubu.

„Zatímco já jsem v době kříšení zkrachovalého fotbalového klubu do něj investoval své vlastní peníze, našli se později lidé, kteří chtěli občanské sdružení, kterému už město začalo věřit a poskytovalo mu dotace, ovládnout. Rodiče jednoho ze žákovských týmů chtěli klub ovládnout. Když se jim to nepodařilo, začali vyhrožovat a nakonec mě udali policii pro nějaké finanční machinace. Od bývalých policistů, kteří našli při rentě okamžitě teplá a výnosná místečka, člověka pracujícího ve vysoké pozici ve firmě, která dělá nejslavnější vlnící se dálnice v republice a dalšího ředitele, který v Bohumíně jedním podpisem propustil v jeden den tisíc lidí a pak se zapíral, schovával jako malé vystrašené dítě a nebral médiím telefony, jsem opravdu asi nic jiného čekat nemohl. To, že si založili dnes už nefungující sektu, to je další kapitola," vysvětlil Pristáš počátek jeho kauzy.

Nespokojení rodiče založili své internetové stránky, kde prezentovali své názory na situaci a založili také vlastní dětskou fotbalovou akademii. Několikrát na zasedání zastupitelstva, kde u mikrofonu vystupovali proti Pristášovi a vybízeli zastupitele, aby klubu nedávali dotace.

Jakou má zodpovědnost policejní vyšetřovatel a státní zástupce?

Na celém případu je zarážející práce policejního vyšetřovatele. Ten se totiž při vyšetřování dobral toho, že Pristáš měl fotbalovému klubu zpronevěřit 508 tisíc korun. Bylo mu přitom jedno, že si Pristáš nevzal za šest let odměnu přesahující tuto sumu. Státní zástupce navíc argumenty přijal a vypracoval žalobu, přestože vyšetřovatel nezjistil, jaké peníze měly být zpronevěřeny.

„Město navíc udělalo v klubu několik kontrol a všechny dotace vždy seděly na korunu přesně. Ano, byly tam nějaké nejasnosti, které jsem musel vysvětlovat, ale ty souvisely například nutností platit včas trenéry a faktury, zatímco dotace jsme dostávali později. Vše se ale vysvětlilo," dodal Pristáš.

Přesto policejní vyšetřovat i státní zástupce trval na tom, že Pristáš peníze zpronevěřil a hnali ho k soudu. Tam se však ukázalo, že argumenty iniciátorů konfliktu a svědků, kteří by na jejich popud měli svědčit proti Pristášovi, nejsou tak pádné, aby soud přesvědčily. Z jednání vyplynulo, že vyšetřovatel vařil z vody a společně se státním zástupcem Pristáše obvinili a obžalovali bez důkazů, které by se obhajobě nepodařilo snadno vyvrátit.

Podle soudu byl celý případ zralý maximálně na kontrolu finančního úřadu, nikoli však na trestní stíhání pro zpronevěru.

Co na rozsudek říkají rebelové?

Jeden z hlavních iniciátorů vzpoury v klubu Zbyněk Kudláček se k verdiktu soudu příliš vyjadřovat nechtěl. „Já o rozsudku zatím nevím. Jestli nějaký je, pak je to rozhodnutí nezávislého soudu. Více k tomu nemám co říct," reagoval na rozsudek Kudláček, který podal na Pristáše trestní oznámení. Na to, jak se daří jejich fotbalové akademii, už neodpověděl.

Stránky, kde byla dříve doplňována veškerá korespondence, však již delší dobu nejsou aktualizovány. 

Pristáš se chce bránit

Pristáš se na základě zprošťujícího rozsudku hodlá bránit. Využít k tomu může zadokumentovaná tvrzení lidí, kteří ho nařkli před zastupiteli, v médiích, na internetu i před soudem. 

„Někteří svědci se výpověďmi chránili, protože by v opačném případě právě oni mohli být pachateli trestného činu. Já vím, že oni nic neukradli a peníze použili jen pro děti. Město udělalo v klubu několik kontrol a všechny dotace vždy seděly na korunu přesně. Ano, byly tam nějaké nejasnosti, které jsem musel vysvětlovat, ale ty souvisely například nutností platit včas trenéry a faktury, zatímco dotace jsme dostávali později. Vše se ale vysvětlilo a nyní se připravuje žaloba na iniciátory, kteří svými metodami jednoznačně překročili zákonný rámec. Z toho, co předvedli, se budou muset zodpovídat a já už se těším, jak budou vysvětlovat řadu svých nezákonných kroků, kterými se snažili zburcovat veřejnost a poštvat ji nejen proti mně. Promyšlené to měli dobře, ale jen pro sebe. Předem a veřejně si rozdali i všechny funkce v klubu a chtěli vládnout. Ale když tady ještě nebylo tak dobře, tak se schovávali jak krysy. Každopádně jsem jen rád, že tito lidé v klubu nejsou a jejich přítomnost si užili jinde," dodal Pristáš.

Co řekli nespokojenci o Pristášovi na zasedání městského zastupitelstva:

Občan Sideropulos vystoupil s tím, že vedení MFK Havířov radnici lhalo v žádosti o dotaci na provoz fotbalového klubu: "Vedení fotbalového klubu se o děti nestará, nestará se o reklamu klubu a další záležitosti."

Občanka Hovšágová vyzvala zastupitele, aby za současné situace dotaci pro MFK Havířov neschválili.

Kriticky se vyjádřil také trenér mládeže Jaroslav Žáček. „Pan Pristáš každého půl roku prodává hráče a peníze mizí neznámo kde. Neexistuje evidence hráčů. Neexistují tréninkové plány a evidence zápasů. Vše je na bedrech trenérů a rodičů, kteří zajišťují tréninky, zápasy, v zimě tělocvičny, atd. Je škoda, že nadějné hráče klub prodává. Vše se souhlasem předsedy Pristáše. V současné době je na hostování asi 90 hráčů. Peníze za tyto přestupy a hostování však mizí. Rovněž vyzývám, aby zastupitelstvo dotaci neschválilo," řekl Žáček.

"Pan Pristáš si z klubu udělal vlastní podnikaní. Hráči se mu starají dětské hráče. Kupují jim dresy, vozí je na zápasy a atd. Peníze z prodejů hráčů pak kočí neznámo kde. My víme, jaké částky jsou čerpány. Je vaše ostuda, že si to nedokážete zkontrolovat. Nikdo nedokáže získané peníze vyúčtovat, ale vám to je jedno. Vy byste se měli starat, jak to ve městě funguje," vyčetl zastupitelům otec jednoho z malých fotbalistů Wala.

Čtěte také další články:
Zástupci MFK informovali vedení města o změnách v klubu
Mladí fotbalisté MFK Havířov doplácejí na tvrdohlavost dospělých

Reportáž městského televizního vysílání k tématu najdete ZDE.