Když jsem v sobotu vešel do areálu, kde se pivní festival konal, zamrzela mě jedna věc. Byl jsem tady pracovně, přijel jsem autem, a tak mi vyhlídka na vyzkoušení různých druhů piv byla zapovězena.

Očima jsem bloudil po stáncích, některé názvy, jako například Černá Hora, Litovel, Koníček, nemluvě o Radegastu a Bernardu, jsou mi důvěrně známy.

Právě proto se zastavuji u stánku, kde vidím nápis Zobak. To neznám. A v čem spočívá kouzlo piva, které se vaří v Bílovci? „Určitě v kvalitních ingrediencích a poctivém vaření. Provozovatel Petr Holub nabízí pivo i ve své hospodě. Vyzkoušel jste třeba pivo bezové nebo medové. Vůbec není špatné, naopak. Ale v létě v hospodě lidé pijí i dvanáctku nebo desítku," vysvětluje mi mladý muž se svou kolegyní, kteří u stánku Zobak obsluhují.

Jen pár metrů od nich nabízejí pivo Staroklasztorne. Čtveřice Poláků, která se dává ochotně do povídání, říká, že už první den festivalu čepovali pivo nejen návštěvníkům domácím, ale dokonce i Němcům, Slovákům, Polákům a dokonce Korejcům. „A jeden z hostů, si myslím, byl Vietnamec," vysvětluje mi obsluhující Agnieszka. Na tom Vietnamci se ale obsluha polského stánku nějak nemůže shodnout. „Možná, že to byl Číňan? Ono je to ale celkem jedno, většina zákazníků byla s naším pivem spokojena," dodává kolegyně Agnieszky, která se jmenuje Sylwie.

Obě si pivní festival pochvalují a protože se spolu bavíme v sobotu odpoledne, dodávají, že už se nemohou dočkat Petra Jandy a Olympiku, který měl na pódiu zahájit svůj koncert v devět večer. Když je řeč o pivu, nezbývá mi nic jiného, než se přeptat, jaké české pivo je v Polsku nejoblíbenější. „Tak určitě Plzeň. Špatný není ani Zlatý bažant, to je ale myslím pivo slovenské," dodává jeden z polských prodavačů a za nic na světě mě nechce pustit, že nejprve musím ochutnat jejich pivo.

Beerfest v Dolní Oblasti Vítkovice.

Když na tabuli vidím údaj 16,5 °, tak zdvořile odmítám i malý doušek. „Je pravda, že pár hostů si dalo tři naše pivka a bylo to poznat, je do docela silné," smějí se Poláci a přátelsky se loučí.

Kromě piva byly tahákem Beerfestu i známé hudební skupiny a zpěváci. V pátek si tak mohli užít vystoupení kapel Divoký Bill, Wohnout či Čechomor. V sobotu večer se pak na pódiu představili mimo jiné i Mňága a Žďorp, Olympic a Dara Rolins..

Jak sdělili organizátoři Beerfestu, celkem na festival do Dolních Vítkovic zamířilo 10,5 tisíce lidí Většímu zájmu se těšila sobota, kdy do areálu dorazilo více než 6 tisíc návštěvníků.

„Lidé si pochvalovali rozmanitou pivní nabídku i dobrý hudební program. První ročník tak hodnotíme velice pozitivně a příští rok bychom Beerfest rádi zopakovali s tím, že jej budeme dále rozvíjet a vylepšovat," uvedla za pořadatele Gabriela Kuncová.