Díky štědrým dárcům, kterým není osud krajanů z někdejší československé Podkarpatské Rusi. ADRA díky humanitární pomoci pomáhá dětem z nejchudších rodin. Pořádá pro ně letní tábor, především jim platí školní obědy a podle možností zajišťuje i dodávky základních potravin.

Čtěte také: 
Čeští dobrovolníci zpříjemnili ukrajinským dětem prázdniny
ADRA předala další pomoc ukrajinským školákům
Školáci pomáhají vrstevníkům na Ukrajině

Potraviny sice jsou na tamním trhu k dostání, vlivem válečného konfliktu na východě země, scházejí v rodinách muži, kteří by mohli vydělávat peníze. Kvůli vysoké nezaměstnanosti a s ní spojené bídě si lidé ani nemohou potraviny kupovat v potřebném množství.

Minulý týden ADRA do Mukačeva dovezla kamion plný mouky. Cestu opět provázela povinnost vyřídit množství povolení, ale Ukrajinci se tentokrát překonali a mimořádně pracovali i o státním svátku.

„Vyřizování formalit s ukrajinskou stranou je vždy zdlouhavé. Při humanitárních aktivitách ADRY na Ukrajině musí být vždy přijímací organizace a tou je In Action pod vedením Katariny Holiš. Veškerou komunikaci s tamními úřady a veškeré překlady darovacích listů zařídila právě tato organizace. V prvním březnovém týdnu institut pro dovoz humanitární pomoci v Užhorodě tuto zásilku povolil a my jsme mohli nakládat," vysvětlila administrátorka projektu havířovské ADRY Marcela Holková.

ADŘE vyšel vstříc výrobce mouky, který každé balení opatřil nálepkou s informacemi o zboží v ukrajinštině. Další sponzor zapůjčil zdarma kamion s řidičem.

Čtěte také: OBRAZEM: Romské ghetto v Mukačevu

Minulý týden v pondělí byla mouka naložena ve Znojmě a po proclení v Mošnově mohl kamion vyrazit na slovensko-ukrajinskou hranici ve Vyšném Nemeckém. „Velké poděkování patří slovenským celníkům pod vedením Ing. majora Ota Obšatnika. Při nahlášení kamionu s humanitární pomocí udělali okamžitě a ochotně vše potřebné. Během chvilky jsme vyjeli na ukrajinskou stranu. Jazykovou bariéru vyřešil zástupce přijímající organizace In Action Jurij Holiš. Veškeré patřičné dokumenty a fytocertifikáty byly v naprostém pořádku. Po dvou hodinách jsme opouštěli hranice a jeli na vnitřní celnici u Mukačeva, kde kamion musel stát do rána. Druhý den měla Ukrajina státní svátek, ale kvůli našemu kamionu přišla hygienická komise, aby odebrala vzorky mouky. Podle ukrajinských předpisů je totiž musí prozkoumat a udělat zápis o nezávadnosti daru. Poděkování patří i ukrajinskému celníkovi, který rovněž přišel ve svém osobním volnu a kamion rozpečetil, aby mohl z celního prostoru vyjet," popsala Holková.

V paměti totiž měla poslední zásilku potravinové pomoci, která právě kvůli nečekaným požadavkům na další dokumentaci zůstala několik dnů uvězněna v mezihraničním prostoru.

Deník o tom informoval v článku: Česká potravinová pomoc po problémech dojela na Ukrajinu

Mouka však na Ukrajinu dorazila až nečekaně velmi brzy a už ve středu mohla být předávána přímo v rodinách. „Přijímací organizace In Action vypracovala přesnou strukturu distribuce. Spolupracuje totiž s organizacemi, které se rovněž starají o potřebné a sociálně slabé v Zakarpatí. Podle předem domluveného množství si mouku odváželi na místo určení," dodala Marcela Holková.

Mouku nedostaly jen rodiny, ale také pekárna.

„Největší příděl dostala sociální pekárna v Berehovu, která je asi 40 km od Mukačeva a která peče chleba bezdomovcům, sociálně slabým a sirotkům. Chléb je pro všechny tyto potřebné zdarma. Pekárna patří tamní církvi a je dotovaná z darů věřících. Mouku brali jako dar od Boha, protože už neměli z čeho péct. Rovněž se mouka dávala přímo do rodin, kde jsou sirotci a polosirotci," doplnil informace o pomoci koordinátor projektu Karel Folwarczny.