„Není nám známo, čím topí, ale černý komín napovídá, že nic ekologického to nebude. Nažloutlý, štiplavý kouř. Ani dýchat se nedá."

Mapa webové a mobilní aplikace Čistý komín.Takto lidé v aplikaci Čistý komín popisují své sousedy. Mobilní aplikace a stránky, které obecně prospěšná společnost Čisté nebe spustila vloni v listopadu, fungují tak, že lidé mohou fotit nepoučitelné čmoudily ve svém okolí a fotografie pak nahrají na web do přehledné mapy. Upozorňují tak na nevhodné vytápění v domácnostech.

Do dnešního dne má Čistý komín přes tisíc stažení a na území Moravskoslezského kraje je přes dvě stě třicet zaznamenaných nepoučitelných neekologických „kouřilů", z toho zhruba šedesát je jen na území Ostravy.

Co se smí a nesmí fotit?*Záznam musí obsahovat fotografii kouřícího komína. Zároveň na fotce nesmí být celá budova s číslem popisným, vozidla s poznávací značkou či fyzická osoba ani žádné osobní údaje o těchto osobách. Veškeré fotografie jsou pravidelně kontrolovány administrátorem a v případě porušení podmínek okamžitě smazány.

*Fotografie nesmí být nijak upravována, zejména nesmí být tmavost kouře nebo jeho zabarvení jakkoliv upravováno a fotka musí co nejlépe zachytit objektivní skutečnost.

*Po přidání záznamu na mapu je nelze upravovat. Pro smazání je nutné kontaktovat administrátora na e-mailu info@cistenebe.cz.

Zdroj: www.cistenebe.cz

„Jde nám o to, aby se rozproudila diskuse, a výhledově, aby Ministerstvo životního prostředí ČR zvážilo novelizaci zákona, která by dala obcím a krajům větší pravomoci, aby proti lokálním zamořovatelům ovzduší mohli lépe bojovat," vysvětlila Kamila Plocková z Čistého nebe.

Hlavně vzdělává

Aplikace má hlavně osvětovou a vzdělávací funkci. Na stránkách www.cisty-komin.cz je řada návodů, které se týkají nejen správného topení a pravidel kotlíkových dotací, ale i jak se měří zbarvení kouře, a kdo může provádět kontroly lokálních topenišť.

„Všichni si stěžují na to, že ovzduší v Ostravě ničí velké firmy. Zčásti je to pravda, ale velký podíl na tom rozhodně mají i lidé sami. To, čím u nás v Hrabové někteří topí, bych raději nechtěla ani vidět," řekla Deníku Jana Kubíčková s tím, že vznik aplikace Čistý komín je zadostiučinění pro ty, kteří si lámou hlavu s ekologickým vytápěním a chtějí být šetrnější vůči životnímu prostředí.

„Teď je jen otázkou, co s tím. Budou jim díky tomu hrozit nějaké postihy? Nebo se ve výsledku nic nezmění?" dodala Kubíčková.

Zájem mají další

Čisté nebe zatím zaznamenalo zatím pouze tři případy, ve kterých lidé nahlásili závadnost nebo nepravdivost fotografií.

„V jednom případě se ozvala majitelka domu s tím, že fotka čmoudícího komínu je zastaralá a mezitím dům zateplili, vyměnili okna a topí ekologicky. Ve dvou případech chtěli fotografie stáhnout sami autoři, protože měli strach, že by narušily sousedské soužití," přiblížila Plocková. Zároveň dodala, že o aplikaci mají zájem i další kraje.

„Možné rozšíření bude záviset na financích. Máme podanou žádost o grant a čekáme na výsledek, který bude znám až na přelomu podzimu a zimy," uzavřela Kamila Plocková z Čistého nebe.