Jedná se o meteoroidy vstupující do atmosféry rychlostí 59 kilometrů za sekundu a ve výšce zhruba 120 kilometrů nad Zemí začínají zářit, takže pak vypadají jako padající hvězdy.

Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní bude možné na obloze spatřit až 70 těchto hořících meteoroidů za hodinu, v menší frekvenci je však možné je pozorovat již od setmění. Navíc bude Měsíc v příznivé fázi pro pozorovatele Perseid, protože jeho světlo nebude bránit ve výhledu.

Co ovšem pokazí sledování tohoto meteorického roje, je světelný smog. Proto je vhodné zajet si za město a vyhlédnout si místo s širokým rozhledem do všech stran. Nejlépe se roj pozoruje vleže na lehátku nebo ve spacáku, jak ve své zprávě nabádá Česká astronomická společnost a Astronomický ústav Akademie věd České republiky.

Zdroj: Youtube

Kromě ohromující podívané je zajímavá i historie pojmenování tohoto roje. Perseidy vlétají do atmosféry z jediného směru, a to od souhvězdí Persea, odtud tedy první z názvů. Své druhé jméno, Slzy svatého Vavřince, získal roj po jednom z církevních hodnostářů strážících majetek v Římské říši.

Při pronásledování Křesťanů prý svatý Vavřinec neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriána odevzdat církevní majetek vládci a raději jej rozdal chudým. Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy a od této události jsou Perseidy takto lidově pojmenovávány. Více informací o tomto roji je možné nalézt například na stránkách Akademie věd České republiky www.avcr.cz. 

Lenka Lasáková