Většina žen, které se rozhodly rodit doma, tvrdí, že to nedělají pro své pohodlí, ale proto, že je porod doma pro ně i jejich dítě bezpečnější volba než porod v porodnici. Některé dokonce uvádějí, že se nechtějí stát obětí porodnického násilí… V posledních letech jsou ale stále častěji volány posádky zdravotnické záchranné služby právě k plánovaným domácím porodům.

„Každá matka by měla mít možnost rozhodnout se, kde své dítě přivede na svět. A pokud zvolí porod doma, měla by mít zajištěnu i příslušnou zdravotní péčí," tvrdí dvaačtyřicetiletá Pavlína Kotschi z Vratimova, která před třemi lety domácí porod absolvovala.

„V Anglii je to například naprosto běžné, stejně tak je normální, že při komplikacích, které samozřejmě i u takového porodu mohou nastat, přijede záchranka. V našich zeměpisných šířkách se domácí porod pořád považuje za nezodpovědný a budoucí matka za vyvrhel," dodává Pavlína Kotschi s tím, že svůj porod doma si užila a šla by do toho znovu.

Pro záchranáře ale znamenají výjezdy k domácím porodům nejen zvýšené nároky v obecně medicínské rovině, ale také výraznou psychickou zátěž. Nutno také připomenout, že žádný vůz záchranné služby nedisponuje vybavením, které by se mohlo rovnat porodnímu sálu s veškerým zařízením, a pokud zdravotní stav ženy či dítěte začne akutně vyžadovat například císařský řez, je řešení v terénu krajně obtížné, ne-li nemožné.

„Dojde-li k nenadálým komplikacím, například ke krvácení, porodnímu poranění, nebo k ohrožení miminka nedostatkem kyslíku, hrozí tragické následky. Ty se mohou rozvinout v průběhu několika málo minut. V tu chvíli je pro rodičku i miminko ideální, nachází-li se v péči odborníků," říká tiskový mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl.

Prostředky a možnosti záchranářů jsou,a přes veškerou snahu vždy budou, omezené. Zdravotnický personál záchranné služby nemá odbornou erudici specializovaných porodníků či neonatologů. „Seberychlejší příjezd vozidla zdravotnické záchranné služby, prvotní vyšetření, ošetření a transport do nemocnice, zaberou vždy několik desítek minut. Vážné poškození zdraví matky či dítěte však může nastat podstatně dříve," tvrdí mluvčí.

Záchranáři sami říkají, že nemohou a ani nechtějí nikomu nic diktovat nebo nařizovat. „Přejeme všem nastávajícím maminkám, aby mohly rodit v prostředí, které si samy po opravdu zralé úvaze vyberou. Než se však rozhodnou pro domácí porod, měly by zvážit možnost výskytu komplikací," uvedl na závěr Lukáš Humpl.

Zásadní podmínky pro bezpečnost porodu doma
● žena je zdravá
● těhotenství probíhá bez komplikací
● žena neužívá žádné léky (mohly by totiž nepředvídatelně ovlivnit průběh porodu)
● pravidelné kontroly v těhotenství
● u porodu asistuje kvalifikovaný zdravotník (porodní asistentka nebo lékař, nikoliv pouze dula)
● je vypracován plán pro případný převoz do porodnice
● žena a její doprovod se na porod kvalitně připravují
● žena je bytostně přesvědčená, že rodit doma chce a je to pro ni a její dítě bezpečná varianta