Novinkou bude frgálová manufaktura, v níž si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet výrobu frgálů, které neodmyslitelně patří k symbolům valašské kuchyně. Kromě specialit, jež na místě připraví špičkoví kuchaři, se budou ochutnávat také vína od předních tuzemských vinařů a farmářské produkty z Valašska i zahraničí.

Už je také jasné, kdo bude hlavní hvězdou oblíbených „michelinských" Galavečeří, určených pro milovníky vysoké gastronomie. Poté, co v minulých ročnících zavítali do Velkých Karlovic držitelé michelinské hvězdy z Maďarska a Itálie, zamíří letos na Valašsko uznávaný šéfkuchař Oldřich Sahajdák z pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise.

„Loni nepochybně patřil k největším tuzemským gastro událostem zisk dvou michelinských hvězd pro Českou republiku. To byl pro nás jasný signál k tomu, abychom při výběru hlavního hosta tentokrát zůstali v tuzemsku. Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů, Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Boheme Bourgeoise," uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu.

Karlovský gastrofestival má za cíl propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří například kyselice, halušky, frgál či slivovice. Hlavním bodem programu je Gastro tour s farmářským trhem, při které mohou gurmáni po celý víkend navštěvovat nejen místní hospody, ale i další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové. Vstup na Gastro tour je pro návštěvníky zdarma.

Součástí Karlovského gastrofestivalu budou opět i doprovodné programy vedle Galavečeří to bude tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, kuchařské show, řemeslný jarmark, výstava Ilji Hartingera, hudební vystoupení, barmanské večery a nebude chybět ani program a zábava pro děti.