„V obou dnech pak záchranáři zasahovali také u lidí zraněných při provozování zimních sportů. Během pátku byl ošetřen muž, dvě ženy a čtrnáctiletý chlapec. Všichni si přivodili zranění na lyžích v oblasti Malé Morávky. U postižených zasahovaly pozemní posádky, v jednom případě i ostravský vrtulník," uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl s tím, že plné ruce práce měli záchranáři také v sobotu.

„Nejprve byli v poledne voláni k úrazu dvaačtyřicetileté ženy v blízkosti Roudna na Bruntálsku. Spadla při jízdě na sněžné lopatě a utrpěla poranění páteře. Vrtulník ji transportoval do ostravské fakultní nemocnice," dodal Humpl.

Záhy vrtulník letěl do Beskyd. „Pod vrcholem Smrku došlo v obtížně přístupném terénu nezávisle na sobě k úrazu dvou osob – šestiletého chlapce a ženy. Oba spadli na zledovatělém povrchu. Posádka Letecké záchranné služby letěla na pomoc vybavena pro zásah v podvěsu, na palubu byl vzat také člen horské služby se znalostí terénu," sdělil Humpl.

Pilotovi se nakonec podařilo dosednout se strojem na malém paloučku. Dítě bylo ošetřeno s poraněním hlavy a hrudníku, vrtulník jej následně přepravil na hřiště v Ostravici, kde si chlapce převzala pozemní posádka zdravotnické záchranné služby. Chlapec skončil ve frýdecko-místecké nemocnice.

„Stroj se do terénu následně vrátil pro čtyřiapadesátiletou ženu, která byla mezitím v péči jednoho záchranáře a člena Horské služby. Posádka vrtulníku ji se zraněním horní končetiny letecky transportovala do Fakultní nemocnice v Ostravě," doplnil Humpl, který zdůraznil, že při podobných zásazích, kterých stále přibývá, je důležitá spolupráce záchranářů a Horské služby. (per)