Definitivní tečku za případem dvojice nepoctivých policistů udělal v těchto dnech Krajský soud v Ostravě. Oběma uložil podmíněné tresty a zákaz práce u státní i obecní policie, jeden navíc musí zaplatit deset tisíc korun. Ještě během vyšetřování je čekal i „vyhazov“ ze služebního poměru.

Dnes již bývalí ochránci zákona ze stanice Ostrava-střed si počínali nestandardně při třech silničních kontrolách. Od hříšníků mimo jiné vybrali peníze, které řádně nezaevidovali, jindy řidičům umožnili vyváznout jen se symbolickou sankcí. Vše se odehrálo jednoho srpnového dne předloňského roku v Ostravě. Aktivnější z policistů si navíc podle žaloby připsal na své konto i desetitisícový podvod vůči řidiči z Mongolska, jemuž na autě scházela přední registrační značka.

Muž v uniformě mu prý oznámil, že by za tento přestupek mohl přijít až na rok o řidičský průkaz. Další nastíněnou možnosti bylo uložení pokuty ve výši deset tisíc korun. Mongol, neznalý našich zákonů, souhlasil s druhou variantou. U sebe však neměl potřebnou hotovost.

Odjezd fanoušků Baníku z ostravského nádraží Svinov. Ilustrační foto.
Bude mít Baník na Vysočině v zádech fanoušky? Taškařice pokračuje

Policista ho doprovodil k bankomatu v centru Ostravy, motorista vybral dohodnutou částku a zaplatil. Předpokládal, že dostane potvrzení, které předloží zaměstnavateli se žádostí o proplacení. Nic z toho se ale nestalo. Kvůli pochybnostem si proto mobilním telefonem vyfotil služební vozidlo a později vše nahlásil strážníkům. Policista popřel, že by peníze vzal.

DOHODA

Jindy hlídka zastavila řidiče, který projel na červenou. Dotyčnému hrozilo penále až pět tisíc korun a pět trestných bodů. S motoristou se ale dvojice dohodla na uložení stokorunové pokuty za zcela jiný přestupek, a to za přecházení vozovky mimo přechod. Zda se aktéři znali, nebo bylo ve hře něco jiného, není jasné. Policisté nevypovídali.

Stejný postup zvolil i motorista. Ten využil ustanovení, podle kterého nemusí vypovídat, pokud by mu hrozilo stíhání.

Podobný postup zvolili policisté také u dalšího řidiče, který jel na červenou. Nabídli se, že mu uloží pouze dvoutisícovou sankci a přestupek vyřeší vypsáním stokorunové pokuty za chodecké porušení silničního zákona. Jedině tak lze prý zabránit tomu, aby nedostal trestné body. Motorista souhlasil.

Před přísnější sankcí hlídka „zachránila“ i řidičku, kterou pokutovala za mírnější přestupek.

Přibližně hodinová připomínka 75. výročí čtyř transportů ostravských Židů do koncentračních táborů se uskutečnila v pondělí u památníku obětí před hlavním nádražím.
Ostrava si pietním aktem připomněla transporty Židů

ROZSUDEK

Okresní soud v Ostravě prvnímu z policistů vyměřil patnáctiměsíční trest s odkladem na tři roky, druhý dostal dvanáct měsíců s odkladem na zkušební lhůtu třiceti měsíců. Oběma také uložil zákaz působení v řadách státní i městské policie.

Obžalovaní trest přijali, žalobce se však odvolal ke Krajskému soudu v Ostravě, který se nyní případem zabýval. Senát po zvážení všech okolností dospěl k závěru, že aktivnějšímu z policistů je zapotřebí verdikt zpřísnit, a to na dva roky s odkladem na tři roky. Uložil mu také zaplatit deset tisíc korun. U druhého policisty rozhodnutí okresního soudu potvrdil. Rozsudek je pravomocný a není proti němu odvolání.

Pětipodlažní skelet, jednou snad bytový dům, je stěžejním místem Malé Kodaně, pomyslné spojnice centra města s řekou Ostravicí. Už pět let stále atraktivnější lokalitu hyzdí a líbivou vizi kulturní čtvrti oddaluje.
Malou Kodaň už 5 let hyzdí skelet. Kdy se stane kulturní čtvrtí Ostravy?