Změny některých zákonů, především zákona o rozpočtovém určení daní, chce prosadit nová krajská vláda.

Hejtmanův první náměstek Josef Babka (KSČM) vysvětlil, že krajští radní chtějí dosáhnout nového přerozdělení příjmů ze sdílených daní mezi jednotlivé kraje. „V přepočtu na jednoho obyvatele nyní získává Moravskoslezský kraj nejnižší částku, zhruba tři a půl tisíce korun. Třeba na Vysočině je to 6600 korun."

Vedení kraje v této záležitosti oslovilo senátory a poslance, firmy a organizace z regionu a požádalo je o případné podněty na úpravu legislativy. Už teď jich je podle Babky přes šedesát. V únoru chtějí mít radní hotový legislativní plán s prioritami. Prosadit také chtějí, aby se poplatky vybrané od znečišťovatelů vracely zpět do regionu a mohly být investovány do ekologických projektů.

Dluhy neporostou

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) slíbil, že se nebude zvyšovat zadlužení kraje. „Odmítáme úvěrování v oblasti spotřeby," prohlásil Novák. Zahájí také aktivní ekonomickou diplomacii podporující export z kraje a investice do něj tak, aby mohla vznikat nová pracovní místa. Počítá i s minimálně dvěma miliardami korun na investice do oprav silnic nižších tříd.

Zachována bude také páteřní síť krajských nemocnic. Hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Jiří Martinek (ČSSD) předpokládá, že zůstane zachován rozsah a dostupnost zdravotní péče. Zhruba do roka by ve všech krajských nemocnicích měl fungovat ombudsman. Pacienti i rodinní příslušníci by se na něj mohli obracet se svými stížnostmi a podněty.