Orlovští strážníci, město i další subjekty se tomu rozhodli učinit přítrž. Léčba? Ostrá zákonná represe i zklidňující prevence.

Ilustrační foto.
Úředníci a radní podepsali úmluvu o spolupráci v Porubě

„Dvakrát jsem tam zasahoval i v civilu. Návštěvník marketu například praštil do hlavy obsluhu kolíkem, který se na pokladním pásu dává mezi zboží. Nebylo to nic příjemného, musela to sledovat i má malá dcera,“ uvádí do reality velitel orlovských strážníků Roman Galia.

Strážníci tam zasahují několikrát týdně. „Na ulici dělají problémy například partičky výrostků, kteří jsou agresivní, sprostí a hluční, dochází tam ke rvačkám a krádežím,“ popisuje Galia.

Ilustrační foto
Chybí lékaři. A méně bude i interních lůžek

KDO SNÍ NEJRYCHLEJI ROHLÍK

Do drobné kriminality se zapojují dokonce i děti.

„Kradou v obchodech. Víme, že desítky rohlíků mizí tak, že děcka naběhnou dovnitř a snědí je. Podobně je to u dalšího zboží,“ dodává orlovský strážník.

Bezpečnostní situaci má zlepšit také nová policejní služebna.
Bezpečnost? Není to ideální, říkají obyvatelé Orlové-Poruby

Situace se tam neustále zhoršuje a je nutné jednat. V srpnu pořádá městská policie speciální školení pro personál daného marketu, kde jim vysvětlí, jak se v podobných případech chovat a jak strážníky co nejrychleji přivolat.

Další opatření jsou již v běhu. Už několikrát se na společných schůzkách potkali strážníci, vedení města, lidé z orlovské „sociálky“, zapojují se majitelé tamních domů, neziskovky, které zde působí, i volnočasové zařízení pro děti a mládež, kde funguje i poradenství pro dospělé Maják.

Nekuřácká restaurace. Ilustrační foto.
Petici za svobodné kouření podepisují i zarytí nekuřáci

BUDOUCNOST V DĚTECH

„Chceme jít cestou represe i prevence. Jedním z navrhovaných opatření je, že Maják bude volnočasové aktivity pro děti a mládež nabízet také o víkendech,“ říká k tomu orlovská místostarostka Petra Ječmionková.

Podle ní se právě práce s dětmi a mládeží vyplatí velmi. Místostarostka tak doufá také v pomoc státu i kraje. Zejména v oblasti financování kupříkladu asistentů, kteří se věnují dětem na místní škole. „Toto má totiž skutečně smysl a výsledky.

Stejně tak zde velmi pomáhají i asistenti prevence kriminality, kteří pracují pod naší městskou policií. Státní peníze můžou pomoci udržet současná místa a popřípadě je i posílit,“ dodává Ječmionková. Na práci s dětmi a mládeží sází i strážníci.

„Těm dětem musíme ukázat, že krást a dělat další podobné věci není normální a mohou žít i jinak, když v jejich rodinách se jim to žel často nedostává,“ doplnil velitel orlovské městské policie Roman Galia.

Ilustrační foto
Za bezpečnost a stav kolotočových atrakcí zodpovídají majitelé