A jak na tom byli další včelaři z Ostravy a okolí?Někteří z oslovených včelařů si první snůšku pochvalují, jiní naopak tvrdí, že byla mizerná. „Byly velké lokální rozdíly. Takže i chovatelé, kteří mají svá včelstva pár kilometrů od sebe, mají zcela rozdílné zkušenosti. Jeden byl s první snůškou spokojený, druhý nevytočil skoro nic,“ vysvětluje Jiří Toman.

Robert Chlebiš z farmy Med Chlebiš v Šilheřovicích rovněž mluví o průměrné až podprůměrné snůšce. „Mám zprávy od kolegů včelařů z Beskyd, kteří se netají tím, že tak slabý rok dlouho nepamatují. Je pravda, že to počasí včelkám letos moc nepřálo,“ uvedl Robert Chlebiš.

Jedenadevadesátiletý včelař Ivan Korba ze Slezské Ostravy se stará o pět včelstev a letos med stáčel jen jednou. „Moc toho ty včelky nenanosily, takže ten rok dopadl z pohledu snůšky bídně. Třeba ten příští bude lepší,“ dodal Ivan Korba.

Zákazníci se podle včelařů musejí připravit na to, že si za med připlatí. V současnosti se kilogram květového medu prodává od 185 do 200 korun, pokud lidé nakupují med od menších chovatelů, pořídí med i za 150 či 160 korun.

V průběhu letošního roku šly ale podle Jiřího Tomana ceny medu nahoru o deset až patnáct procent. Robert Chlebiš je přesvědčen, že pokud včelař nabízí zákazníkovi kvalitní med, je cena 200 korun odpovídající. „Už staří včelaři říkali a objevovalo se to i v dobové literatuře, že cena kilogramu medu byla zhruba stejná jako cena másla. Když sleduji současné ceny másla v obchodech, tak by ta cena 200 korun u medu odpovídala,“ dodal Robert Chlebiš.

Včelám začíná nový rok v polovině léta

V současnosti už včelstvům i jejich chovatelům začalo období, kdy připravují včelstva na zimu. „Příroda už včelám moc nektaru nenabízí. Je proto třeba začít včelstva přikrmovat. Používá se k tomu cukerný roztok. Ten se připravuje tak, že se tři kilogramy cukru rozpustí ve dvou litrech vody,“ upřesňuje Jiří Toman a dodává, že zkušení chovatelé nechávají včelám i dostatečnou zásobu vlastního medu.

Včelaři už musejí od července také pečlivě sledovat spad roztočů varroa a v případě většího výskytu jej musejí okamžitě likvidovat.

Služební pes MAX si na své konto připsal další úspěch.
Max našel zdrogovaného řidiče pod plastovou vaničkou