Oproti loňskému lednu je v kraji méně obětí (o 3) i zraněných (o 49). Přibylo jen dopravních nehod. V lednu se jich stalo754, což je o dvanáct více oproti minulému roku.

Bouralo se zejména na Ostravsku (235), naopak nejméně na Bruntálsku (70). Co se týká jednotlivých dnů, nejhorší byly pondělky (135) a úterky (127), relativní klid panoval během nedělí (91) a sobot (69).

Nejčastější příčinou karambolů se stal nesprávný způsob jízdy (386). Při těchto nehodách zemřel jeden člověk, další utrpěl těžká zranění, lékaři ošetřili i dvaatřicet lehce zraněných. Následuje nepřiměřená rychlost (163), která si vyžádala dva mrtvé, dva těžce a dvaačtyřicet lehce zraněných. Na třetím místě je nedání přednosti v jízdě (89) - pět těžce a devětadvacet lehce zraněných.

V třiadvaceti případech policisté u viníků nehod zjistili alkohol, který má na svědomí sedm lehkých poranění.

Policisté během ledna evidovali čtyři srážky s tramvají, na železničních přejezdech zaznamenali čtyři nehody.

Policisté také vyšetřovali čtyřiadvacet havárií, při kterých došlo ke sražení chodce. Šest nehod zavinili pěší, z toho dvě děti.

Za celý loňský rok zemřelo na moravskoslezských silnicích pětačtyřicet lidí. Jde o nejnižší číslo za poslední desítky let.