Objednat si v restauraci perlivou vodu nebo džus vyjde v mnohých restauracích dráž než si dát půllitr piva. To se nelíbí ministerstvu zdravotnictví. Připravuje nový zákon a chce restauratérům přikázat, aby aspoň jeden nealko nápoj v nabídce byl levnější než alkoholický nápoj. Názory provozovatelů podniků na toto opatření se různí.

„Nedokážu si dost dobře představit, jak bych toho měl docílit. Nápoje nakupuji od dodavatele za určitou cenu. A pokud koupím pivo levněji než nealko, logicky bude cena piva nižší," tvrdí Patrik Tulej, majitel porubské restaurace Alpex. Nelíbí se mu ani to, že by měl svým zákazníkům nabízet kohoutkovou vodu. „Tu si lidé mohou dát doma. Já mám plný sklad minerálek a dalších nápojů a ty potřebuji prodávat," řekl majitel podniku.

Někde v nařízeních, která má přivést novela zákona, nevidí žádný problém. „Zatím jsem nepřemýšlel nad tím, jak to přesně uděláme. Ale každopádně existuje několik možností, jak to udělat tak, abychom nebyli poškozeni my a zároveň splnili nařízení. Tedy do jídelních lístků umístím třeba deci džusu za deset korun a cena je okamžitě levnější než pivo a další alko nápoje," řekl Rudolf Dvořáček, majitel restaurace U Dvořáčků ve Slezské Ostravě.

V pivnici Srub v Ostravě-Dubině podle slov servírky Michaely Schmidtové už teď nabízejí několik nealko nápojů levněji než pivo. „Je to k zákazníkům fér, a nepřijde nám to tedy jako nic, co by se nedalo splnit," míní Schmidtová. Lacinější nealko si lidé mohou dát také v pivnici Spolek v Nádražní ulici v centru Ostravy. „Levnější než pivo máme hned několik druhů nealko, třeba džus nebo colu. V průměru je levnější o dvě koruny," vyčíslila Pavla Valašková ze Spolku.

Připravovaná novela zákona má také zpřísnit prodej alkoholu a tabáku. Neměly by být k dispozici v automatech, na stáncích ani v pojízdných prodejnách. Počítá se také s vyššími pokutami za nalévání alkoholu mladistvým a úplným zákazem kouření v restauracích, barech a malých provozovnách s občerstvením. Zapálit si cigaretu by hosté mohli jenom v předzahrádkách. Po připomínkovém řízení bude návrh předložen vládě. Pokud jej schválí, mohl by začít platit už za rok.