JE TO PRÝ ÚČELOVÁ LEŽ

Podle členky spolku S. O. S. Karviná Moniky Heisigové mohla informace podaná na zasedání karvinského zastupitelstva 6. prosince vyvolat dojem, že společnost OKD už vykoupila většinu potřebných nemovitostí. Z 97 potřebných nemovitostí údajně zbývá vykoupit jen sedm.

„Vypadá to jako účelová lež, která má lidi přesvědčit, že už je vše rozhodnuto. OKD už přece tři roky nevykupuje. Podle informací z katastru nemovitostí OKD sice skutečně 97 nemovitostí již vykoupila, to ale není ani polovina. Ve Starém Městě chybí vypořádat dalších více než 100 nemovitostí," říká Monika Heisigová.

MĚSTO S TĚŽBOU SOUHLASÍ

OKD oznámilo společně s vedením města záměr těžit pod částí Starého Města na podzim roku 2011. Město souhlasilo pod podmínkou, že se OKD vypořádá se všemi majiteli dotčeným nemovitostí. Pro nejistou perspektivu OKD a nedostatek peněz přerušila firma výkupy před dvěma lety.

Letos v prosinci karvinští zastupitelé schválili dohodu s OKD a souhlas s těžbou, a to i přes námitky některých zastupitelů a občanů, kteří upozorňovali na nejistou situaci v OKD a žádali, aby rozhodnutí udělali až zastupitelé zvolení v příštích volbách, kdy už bude osud OKD jasnější.

„Celé to působí jako cílený tlak na obyvatele Starého Města, aby opět podlehli dojmu, že už nemohou nic dělat, i když se těžaři zmítají na pokraji bankrotu. Jestli bylo účelem této informace ovlivnit veřejné mínění, mínění politiků nebo snad insolvenčního správce, se dá jen spekulovat.

Že šlo o neznalost, se ale dá věřit jen stěží. Chceme, aby OKD uvedlo informaci o výkupech na pravou míru. Jinak uvažujeme o podání trestního oznámení," vysvětlila své rozčarování Zuzana Klusová z rady spolku S. O. S. Karviná.

MLUVČÍ OKD: O VÝKUPECH SE NEMLUVILO

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský na celou záležitost reagoval tvrzením, že společnost OKD v průběhu jednání zastupitelstva o nemovitostech a jejich výkupu vůbec nehovořila.

„Krátce po rozhodnutí zastupitelstva Karviné jsme pouze informovali novináře o tom, že v dané lokalitě má vykoupených 97 objektů. Z toho 90 již bylo zbouráno a 7 ještě musí technicky dořešit. Třeba proto, že v některých domech v souladu se smlouvou žijí jejich majitelé (jejich domky budou v časovém horizontu zbourány v pozdějších termínech) nebo že nemovitost může být například součástí dvojdomku, a dotyčný objekt se proto musí řešit s ohledem na uvedenou skutečnost.

O výkupu dalších nemovitostí v lokalitě Staré Město, jejich počtu, případně časovém harmonogramu, jsme žádné informace nikomu neposkytli a ani jsme o ně nebyli požádáni. Za špatné pochopení či vyznění výše uvedených informací společnost OKD ale nenese zodpovědnost," odpověděl médiím mluvčí OKD.