Jaké novinky letos Festival v ulicích (FvU) nabídne? Která vystoupení byste si rozhodně neměli nechat ujít? 

Na tyto a další otázky odpovídala ve středu v redakci Deníku jako host našeho on-line rozhovoru ředitelka (FvU) Petra Hradilová. 

"Letos bude FvU probíhat opět v centru na Masarykově náměstí, Černé louce a nově na nábřeží i přímo u řeky Ostravice a na ulici Zahradní. Centrum města volíme i proto, že skýtá rozmanité prostory, které ho činí ojedinělým a nevšedním," uvedla Hradilová.

Na otázku, co považuje za největší lákadla, odpověděla: "Osobně se těším na FvU jako celek, ale samozřejmě mám své favority. Těmi je například americký zpěvák ASTRONAUTALIS, který na festival přinese něco jako hybrid hip hopu, indie rocku a punku. Je to skutečná světová hvězda, která bude jistě nevšedním zážitkem. To ale mohu říct i o mnoha dalších. Určitě byste si ani vy neměl nechat ujít například alžírskou kapelu DJMAWI AFRICA, kterou jsem měla možnost na jaře vidět v Marseille a mohu říct, že je to show připomínající tornádo, které mne doslova smetlo. Dalšími mými tipy je španělské divadlo EFIMER, které s sebou přiveze 4.5 metrů a 2,5 vysoké loutky draků, nebo soubor DEMAIN ON CHANGE TOUT z Francie, plný hudebníků, obřích loutek a akrobatů. Výčet mých favoritů by byl opravdu dlouhý."

Co si tedy určitě nesmíte nechat z programu (FvU) ujít? 

"Pokud chcete relaxovat, zažít nové věci a trochu si i hrát, přijďte určitě už v odpoledních hodinách po oba dny a nejen na večerní koncerty. Festival nabízí velmi pestrý doprovodný program. Připraven je interaktivní program obou ostravských univerzit, výtvarné workshopy, sportovní aktivity, hry pro rodiny s dětmi, pouliční divadla či geocoaching. Kdybychom jednotlivé aktivity spočítali, dostali bychom se k číslům jako 60 kapel a téměř 100 doprovodných aktivit. Program je připraven opravdu pro všechny a opravdu není zapotřebí mít ani vstupenku ani rezervaci. Stačí jen přijít a užívat si," zaznělo také v odpovědích Petry Hradilové.

CELÝ ROZHOVOR NAJDETE ZDE.