Nemocnost v posledním týdnu roku 2016 činila v Moravskoslezském kraji 1103 případů na 100 tisíc obyvatel.

Údaje o osobách ošetřených pro akutní respirační infekce (ARI) na Lékařských stanicích první pomoci ale podle moravskoslezských hygieniků svědčí o nárůstu podílu těchto pacientů. „Ve srovnání s předposledním týdnem uplynulého roku došlo jak k celkovému zvýšení počtu ošetřených osob, tak ke zvýšení podílu ošetřených osob pro ARI," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Irena Martinková.

Podle ní jedním z kritérií, která vypovídají o počínající epidemii chřipky, je hranice 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Že nástup školáků do tříd a lidí do zaměstnání povede automaticky k rychlému nárůstu počtu nemocných, ale podle hygieniků jednoznačně říci nelze. „V průběhu přerušení školní docházky či zaměstnání mohlo dojít k přerušení přenosu onemocnění," dodala Irena Martinková.

Praktická lékařka pro děti a dorost Hana Ptoszková měla po svátcích svou ordinaci v Ostravě včera otevřenu první den. „Pacientů sice přišlo dost, ale čekala jsem jich ještě více. Je ale jen krátce po svátcích, takže zřejmě i proto je nástup respiračních infektů zatím pomalejší. U těch nemocných se jedná spíše o virózy. Postihují už i malá miminka, samozřejmě se nevyhýbají předškolákům ani školákům. Děti s klasickými příznaky chřipky jsme zatím nevyšetřovali," dodala lékařka.

Také oslovení ostravští praktičtí lékaři pro dospělé pacienty se shodovali v tom, že zhruba čtyři pětiny nemocných zatím přicházejí s virózami. Ty se projevují zvýšenými teplotami, někdy jsou doprovázeny i průjmy a zvracením. „Zatímco u viróz nemusí být teplota zvýšená, nebo je to jen mírná horečka, v případě chřipky jde o náhlý a výrazný nárůst teploty doprovázený suchým kašlem a také bolestí kloubů a svalů," dodala zkušená ostravská praktická lékařka.

Podle ní je nejlepší prevencí dostatečný příjem vitaminu C, otužování a také podle možností vyhýbání se uzavřeným místům, kde lze očekávat větší množství lidí. Na očkování je podle ní už pozdě. „Hladina protilátek se vytváří zhruba po 14 dnech od aplikace, a to už může být chřipková epidemie i v našem kraji," dodala lékařka, která si nepřála uvést své jméno.

Ostravské nemocnice kvůli nebezpečí chřipky zatím návštěvy neomezily, výjimkou je hematoonkologické oddělení ostravské fakultní nemocnice.