„Padáky jsou tak výkonné, že není neobvyklé, když si někdo z Beskyd zaletí do Tater nebo na jižní Moravu,“ přibližuje paragliding Svatopluk Gandera z Tandemu Beskydy. Podle Ondřeje Trčky z Mac školy paraglidingu je létání hlavně o zážitcích v krásné přírodě. „Je úzce spjato s horami, doslova vám otevře nové obzory a najednou uvidíte svět s nadhledem,“ myslí si Trčka. „Kdo paraglidingu jednou propadne, zůstane jím okouzlen navždy,“ dodává.

Ceny za tandemové paraglidingové lety se pohybují již od patnácti set korun za zhruba půlhodinový let. Horní cenová hranice v podstatě není omezená některé firmy nabízejí přelety na míru dle zákazníka, jiné zase termické lety, při kterých piloti vystoupí velmi vysoko a pak se věnují akrobatickým prvkům.

Nejpopulárnějšími vrchy v Beskydech jsou Javorový a Prašivá. Obě hory mají své výhody i nevýhody. „Na Javorový vede lanovka, na Prašivou musí člověk pěšky. Obě hory mají dvě startovací plochy na různé světové strany, ačkoliv plocha na Javorovém je větší, což ocení hlavně začátečníci, jako jsem já,“ vysvětluje paraglidista Dominik Kaloč. „Přistávací plocha je zase lepší pod Prašivou nehrozí tam střet s vysokým napětím, což se o Javorovém říci nedá,“ dodává. Shoduje se s ním i Petr Kašuba z Tandemem.cz, který se paraglidingu věnuje od roku 2005.

ČÍSLO JEDNA PRO PILOTA

„Javorový je pro mne kopec číslo jedna, jak z pohledu tandemového pilota, tak i když chci letět sám,“ myslí si Kašuba, který však dodává, že vrch je velmi populární i mezi polskými piloty, a tak je občas na kopci hodně lidí.

Pokud byste se chtěli naučit létat s padákem sami, ceny za základní kurzy paraglidingu se pohybují kolem devíti tisíc. Kurz obvykle trvá týden a zájemci se naučí základní teoretické i praktické dovednosti. Na konci kurzu získává účastník potvrzení, na jehož základě si může vyřídit pilotní průkaz.

Cílem mobilních informátorů je oslovit i ty, kteří by si jinak cestu do informačního centra nenašli.
Beskydské informační centrum opět vyráží mezi turisty

Cena vybavení se pohybuje od třiceti tisíc korun výše, ale lze narazit i na výjimky. „Kamarádovi jsme koupili sice zastaralou, ale prakticky nepoužitou výbavu za deset tisíc korun. Ve výsledku je paragliding levnější než lyžování,“ objasňuje Kašuba. „Létání na padákovém kluzáku je nejlevnějším leteckým sportem ať už jde o výbavu, nebo provozní náklady. Padák jen sbalíte do batohu a na kopec můžete vyjít pěšky,“ vysvětluje Trčka.

Všichni čtyři piloti se shodují, že paragliding není nebezpečný. Pilot jen nesmí podcenit meteorologické podmínky a své vlastní schopnosti. „Začáteční úrovně padáku jsou dělané pro naprosté laiky, takže i když pilot udělá nějakou chybu, stačí povolit řízení a padák se sám stabilizuje,“ vysvětluje Kaloč.

Vizualizace lanovky na Lysou horu, jak se objevila v předvolební kampani ODS.
Lanovka na Lysou horu: fikce, nebo budoucnost?

Posledních pět let podle Gandery zájem o paragliding stoupá. „Dá se ale říct, že o tandemový paragliding byl zájem vždycky,“ dodává. Legislativa paraglidingu v Česku je podle Kašuby, který létá už dvanáct let, velmi dobrá. „Potřebné dokumenty se dají vyřídit rychle a za rozumný peníz,“ myslí si Kašuba.

Pro paragliding téměř neexistují omezení, ačkoliv většina škol dovoluje létat až od patnácti let s povolením rodičů. S paraglidingem však nikdy není pozdě začít. „Pamatujeme i 69letého účastníka, který získal osvědčení pilota,“ vzpomíná Trčka. 

JAK SE V BESKYDECH DOSTAT DO VZDUCHU?

MAC ŠKOLA PARAGLIDINGU

Kontakty: 608 824 334,

+420 608 450 402, e-mail:

macskola@macskola.cz

Lokace letů: Ondřejník a Velký Javorník, Javorový vrch

Nabídka: Vyhlídkový tandemový let: 8 až 15 min., v závislosti na meteorologických podmínkách, cena: 1500 Kč

Termický tandemový let: Doba letu: 15 až 30 min., za každých dalších 15 min. letu příplatek 300 Kč, cena: 1900 Kč

Základní kurz paraglidingu:

8 dní, cena: 9400 Kč

TIP Deníku: Seznamovací kurz (4 dny) za 4900 Kč

Více info: www.macskola.cz

z plzeňské Techmanie
Techmania: poznejte svět kolem nás

TANDEM-BESKYDY.CZ

Kontakty: 608 637 014 (večer), e-mail: info@tandem-beskydy.cz

Lokace letů: Javorový vrch

Nabídka: Základní tandemový let: od 1400 Kč

Termický tandemový let: od 2100 Kč

Základní kurz paraglidingu: (8 dní): 12 900 Kč

TIP Deníku: Akrobatický tandemový let od 2800 Kč

Více info: www. tandem-beskydy.cz

Svět techniky v Dolních Vítkovicích
Svět železa, kde se i rodiče promění v děti

TANDEMEM.CZ

Kontakty: 604 823 870, e-mail: petr.kasuba@tandemem.cz

Lokace letů: Javorový vrch, Velký Javorník, Ondřejník

Nabídka: Základní let: cena 1400 Kč (515 minut)

Termický let: cena 2100 Kč (1530 minut)

TIP Deníku: Extra-Long termický let za 2800 Kč s dobou trvání letu 60 minut

Více info: www.tandemem.cz

Michaela Lebedíková