„U všech osob byla laboratorně potvrzena chřipka A/H3N2 a kromě jednoho se všichni léčí se závažným chronickým onemocněním," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje (KHS) Helena Šebáková.

V prvním týdnu roku 2017 dosáhla nemocnost akutními respiračními infekcemi (ARI) v Moravskoslezském kraji 1694 případů na 100 tisíc obyvatel, což je podle hygieniků srovnatelná nemocnost s předvánočním týdnem. Nejvyšší nemocnost je stále zaznamenána u předškolních dětí. Podle území je nejvíce nemocných na Opavsku, Bruntálsku a Novojičínsku.

Jak už dříve Deníku sdělila ředitelka protiepidemického odboru KHS v Ostravě Irena Martinková, hranice 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel je považována jako jedno z kritérií počínající epidemie chřipky. V celé republice činí v současnosti nemocnost akutními respiračními infekcemi 1528 případů na 100 tisíc obyvatel.

Na situaci reagují i některé nemocnice zákazy návštěv. Jak jsme už informovali, od pondělka je zákaz návštěv ve FN Ostrava na oddělení hematoonkologie a včera vedení Městské nemocnice Ostrava rozhodlo dočasně zakázat návštěvy pacientů na oddělení anesteziologie a resuscitace, všech jednotkách intenzivní péče a v Léčebně dlouhodobě nemocných v Ostravě-Radvanicích.