Nohu z plynu by měli dát motoristé mířící do zahraničí. Překročení rychlosti může znamenat citelné prodražení dovolené. A to nejen v případě, že policisté řidiče chytnou přímo na místě.

V zahraničí se totiž stále častěji používají automatické radarové a kamerové systémy zachycující prohřešky a pořizující záznamy. Zjistit následně majitele, není nijak komplikované. Slouží k tomu celoevropský systém na výměnu informací z dopravně správních agend.

Hříšníkům pak z dané země přijde poštovní obsílka se specifikací přestupku a výzvou k zaplacení pokuty v eurech. Své o tom ví Martin Zrno z Ostravy.

Ilustrační foto.
Muž přepadl hernu v Ostravě. Chtěl do vězení. Soud mu přání splnil

Ten nedávno překročil v Rakousku rychlost. „Od rakouské policie mi přišel dopis, že mi v osmdesátce naměřili překročení rychlosti o 21 kilometrů. Bylo to v opravovaném úseku. V cizině si rychlost hlídám víc než doma, ale při předjíždění jsem přece jen trochu víc sešlápl plyn. A už to bylo," vzpomínal Martin Zrno, podle kterého měli rakouští policisté vše perfektně zdokumentováno.

„Dopis byl v němčině i v češtině. Přiložili tam i složenku na pokutu ve výši 60 euro. Jejich složenku ale na naší poště nebrali, tak jsem pokutu raději zaplatil převodem z účtu," uvedl Martin Zrno, který chvíli uvažoval nad tím, že pokutu nezaplatí. Nakonec ji ale uhradil. Podle Petra Vomáčky z Ústředního automotoklubu ČR (ÚAMK) udělal dobře. Při opětovné cestě do Rakouska by se totiž mohl dostat do velkých problémů.

POKUTY PLAŤTE

„Pokutu určitě doporučujeme zaplatit dle informací v dopisu. Předejdete tím dalším komplikacím a vyšším nákladům," řekl Deníku Petr Vomáčka.

Ilustrační foto.
Lupiči v Ostravě přepadli a pořezali taxikáře. Oba jsou již ve vazbě

A co se stane, když pokutu nezaplatíme a při další cestě do zahraničí to vyjde najevo? „Stane se to, že budete muset zaplatit pokutu, správní výlohy a ostatní náklady s tím spojené. V extrémním případě vám mohou zabavit i vozidlo," řekl Petr Vomáčka. Původní pokuta v řádech desítek eur se může vyšplhat v přepočtu i na více než sto tisíc korun.

RADARY

Martin Zrno není zdaleka jediný, komu z Rakouska přišla výzva k zaplacení pokuty. U našich jižních sousedů jsou automatické radarové systémy velmi rozšířené, a to právě v místech s omezenou rychlostí, například v opravovaných úsecích. „Rakouská policie měří v dopravních omezeních nebo v místech častých dopravních nehod," potvrdil Petr Vomáčka.

Výše pokut za rychlost je v Evropě různá. Při překročení o padesát kilometrů může dosáhnout i více než dva tisíce eur.

„Nejvyšší sankce jsou například v Rakousku, Itálii, Švýcarsku a Norsku," dodal Petr Vomáčka, podle kterého by si naši řidiči měli dávat pozor nejen na rychlost, ale i další běžné prohřešky, za které se v cizině vesměs ukládají podstatně přísnější pokuty než u nás.

Ilustrační foto.
Muž v Ostravě ubodal svého psa, který si chtěl pouze hrát