Sobotní koncert skupiny Oceán v Bohumíně bude svátkem pro všechny příznivce kapely, kteří se rekrutují především ze skalních fanoušků celosvětově proslulé skupiny Depeche Mode.

„Depešmánie" na přelomu osmdesátých a devadesátých let zasáhla celé tehdejší Československo a právě Ostravsko bylo považováno vždy za největší baštu fanoušků v černém.

Móda Depeche Mode je nadčasová. K tomuto stylu patří černá barva a klasické účesy. Lze již kombinovat i s různými styly oblékání.

První, ještě nepříliš početná skupina přívrženců DM se vydala z Ostravy na první koncert do Budapešti už 23. července 1985.

Zásadní moment ovšem přišel tři roky nato, kdy 11. března 1988 v Praze DM jako první „západní" kapela ohromila tehdy socialistické Československo. „Koncert, který pochopitelně bedlivě střežily bezpečnostní složky, chtělo navštívit přes sto tisíc lidí. Následovala vlna euforie, kdy lidé nejen poslouchali Depeche Mode, ale začali i kopírovat účesy, černé oblečení a podobně," říká účastník koncertu v Praze Michal Hrubý.

Na konci osmdesátých let se v Ostravě pořádaly první velké srazy DM fans. Nejprve každý měsíc v kulturáku v Ostravě-Michálkovicích, později se přidal klub TNT v Rožnově. Založen byl také Fan klub Depeche Mode friends silence a začal vycházet časopis Halo.

Když příznivci skupiny z Ostravy před lety vyrazili na turné do Anglie, přidal se k nim i fotbalový reprezentant Milan Baroš.

V roce 1991 po úspěchu alba Violator počet DM fans výrazně vzrostl. Oblíbeným místem setkávání bylo ostravské Masarykovo náměstí, kdy na lavičkách u dnes neexistující kašny se denně scházely desítky příznivců kultu.

Vrcholem potom bylo vytvoření písmen DM z asi 150 fanoušků přímo na náměstí, což je jeden z nejdokonalejších počinů hudebních fans u nás.
Dalším zlomem pro komunitu byl 11. srpen 1992. V Ostravě se konal celostátní sraz příznivců Depeche Mode, Oceánu a Shalomu. Na Zimní stadion Josefa Kotase dorazilo přes sedm tisíc fanoušků, což je rekord v rámci Československa, raritní odměnou všem byl pak i společný koncert Oceánu a Shalomu na jednom pódiu.

V létě 1993 se setkávání fanoušků přesunula z Michálkovic na ostravské výstaviště Černá louka a později do kulturního domu Petřkovice.
Zároveň to bylo období druhého koncertu Depeche Mode v Praze, na který se z Ostravska vypravilo několik set fanoušků. Na dvě vystoupení do Maďarska vyrazilo 27. července 1993 ze severu Moravy na 150 lidí, o rok později při srazu fanklubu v Petřkovicích místní kulturák praskal ve švech pod náporem osmi set černooděnců. I teď není výjimkou, že ortodoxní fans vidí až deset vystoupení z každé koncertní túry DM…

Ostravsko bylo velkou základnou a příznivci DM z Čech kolegy ze severu Moravy respektují. „Je to asi rázovitostí kraje, možná podpořeno i tím, že řada fanoušků DM navštěvuje zápasy Baníku. Bere se tak při akcích jako samozřejmost, že klika ze severu Moravy stojí u začátku všech pokřiků," doplnil Michal Hrubý. Ostatně když ostravští fanoušci DM v roce 2005 vyrazili za kapelou i na turné do Anglie, tak se k nim na koncertech v Birminghamu a Londýně přidal i fotbalista Milan Baroš, který se sympatiemi k této skupině nikdy netajil.Zatím poslední celostátní sraz se v Ostravě konal letos 16. června v martinovském klubu Garage a akce symbolizovala velikou after party, která už tradičně musí obstarat vyvrcholení každého koncertu, blízkého této komunitě. Ani Bohumín v sobotu nebude výjimkou.

DEPECHE MODE

Založení v roce 1980 ve městě Basildon (východně od Londýna).
Jejich hudební styl by se dal nejlépe charakterizovat jako synth rock nebo také synth pop (používání umělých zvuků, vytvářených syntezátory a samplery).
V první polovině osmdesátých let byla kapela populární v Evropě (hlavně Německo), ale od roku 1985 si podmanili i USA. Jejich závratný úspěch potvrdilo totálně vyprodané turné v roce 1988, které ukončil koncert v Pasadeně v Kalifornii. Na stadion Rose Bowl zde dorazilo 80 000 diváků. Při propagaci nového alba Violator o dva roky později, dorazilo na autogramiádu skupiny v Los Angeles 17 tisíc fanoušků. Alba se podařilo prodat přes 3 miliony kusů a stalo se tak třikrát platinovým.
Zatímco kapela zůstává stále populární v USA, západní Evropě a Austrálii, jeho nejloajálnější základna fanoušků leží ve střední a východní Evropě.
Na internetu najdete bezpočet webových stránek fanoušků, snad v každém jazyce. Přes úspěchy v hitparádách a vyprodané koncerty se dá říci, že jedinou zemí, kterou neovládl kult této skupiny je rodná Velká Británie.

Členové skupiny:

David Gahan (zpěv, od 2005 i skladatel)
Martin Gore (hlavní skladatel, zpěv, kytara a klávesy)
Andrew Fletcher (klávesy, manažer a příležitostný hráč na jiné nástroje)

Dřívější členové:
Alan Wilder, 1982 - 95 (produkční, klávesy, bicí, zpěvák a příležitostně skladatel) – dnes Recoil
Vince Clarke, 1980 - 81 (hlavní skladatel, klávesy) – dnes Erasure

IGOR BROSS

Další související články najdete zde:

Oceán změnil aranžmá, ale vzpomínky stále ožívají

Oceán vylétl na vrchol, pád byl ale rychlý