„Ta v posledních dnech ovlivňuje počasí ve střední Evropě a s ní je spojen i výskyt velmi vlhkého a nestabilního vzduchu ve střední Evropě," vysvětlil Deníku Pavel Lipina z oddělení meteorologie a klimatologie Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ) v Ostravě.

Více k tématu přineseme už zítra,
v pátečním tištěném vydání Deníku.

Současné bouřky mají podle něj typický letní chod, vytvářejí se zpravidla v odpoledních a večerních hodinách intenzívním prohřátím nestabilních vzduchových hmot.

„Že se bouřky, kroupy a silný déšť vyskytují opakovaně na stejných místech není zase až tak neobvyklé. Zejména při opakovaném výskytu krup a jejich ničivých účinků na úrodu, skleníky, střechy a třeba i automobily je to ale samozřejmě velmi nepříjemné. Jako příklad mohu uvést bouřky, které se v sobotu a pak v úterý vyskytly v okolí Města Albrechtic, v sobotu a ve středu pak zase potrápily obyvatele Havířova i jiných lokalit," upřesnil Pavel Lipina.

Ve stanici Město Albrechtice Žáry napršelo podle meteorologů v úterý večer za zhruba 3 hodiny bezmála 146 milimetrů srážek. To je o téměř 55 milimetrů více, než je na této stanici dlouhodobý srážkový úhrn za celý měsíc květen.

Podle Pavla Lipiny se dá očekávat, že silné bouřky mohou pokračovat až do neděle 5. června.

ČHMÚ také dnes vydal další výstrahu kvůli silným bouřkám pro území celé republiky s platností do zítřejší (páteční) 18. hodiny.

Mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček na dotaz uvedl, že bouřky jsou pouze lokálního charakteru na malém území a celkově nezatěžují oblast povodí velkými srážkami natolik, abychom bylo nutné upouštět zásoby vody z přehrad.

„Pouze u přehrady Žermanice byl zvýšen odtok na 4 metry krychlové za sekundu, což kompenzuje zvýšený přítok. Naopak přehrady Těrlicko a Slezská Harta dokonce stále nejsou naplněny na 100 procent zásobního prostoru," vysvětlil Čestmír Vlček. 

SILNÉ BOUŘKY? ZATÍM NEKONČÍ Jak vypadá bouřka, při které za 20 minut naprší 80 milimetrů vody? To zažili tento týden obyvatelé Města Albrechtic. Havířovem se pak zase opakovaně prohnala kroupová smršť. Místní bouřky zasáhly i další města a obce našeho kraje.
Při středeční bouři zasahovalo v Havířově celkem 34 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. „Od 15. hodiny do půlnoci bylo v Havířově evidováno více než sto výjezdů hasičů," upřesnil Petr Kůdela.
Na Opavsku napáchala průtrž mračen největší škody zřejmě v Hněvošicích. Částí silnice Opavská, která je hlavním tahem v obci, se valilo až půl metru vody a bahna. „Déšť strhl ornici z pole a voda s blátem následně zaplavily komunikaci," uvedl starosta Hněvošic Josef Kremser. Místní takovou spoušť už dlouho nepamatují. „Pole je docela daleko, ještě nikdy se nestalo, že by přívalové srážky měly takové následky. Pamětníci hovoří o čtyřicetileté průtrži mračen," doplnil starosta. V Oldřišově pak voda zase zaplavila fotbalové hřiště.