VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Třetina zmrzlinářů má problém s hygienou

Moravskoslezský kraj - Od nedostatečné hygieny až po suroviny s prošlým datem použitelnosti. Krajští hygienici se zaměřili na dodržování hygienických zásad u výrobců a prodejců zmrzliny. I když dosud prověřili něco přes dvě desítky provozoven, výsledky nejsou nijak povzbudivé. Nedostatky byly zjištěny v jedné třetině z nich.

14.8.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Prozatím se uskutečnilo třiadvacet šetření zaměřených na čistotu prostředí i personálu, značení a data použitelnosti surovin, ale rovněž na způsob prodeje zmrzliny a používání vhodného náčiní. Ve dvou případech byly hygienické nedostatky natolik závažné, že na místě bylo nařízeno pozastavení činnosti," říká Renata Brablcová, ředitelka odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě. Stánek nedaleko vchodu v areálu Městské nemocnice Ostrava, původně schválený pouze pro prodej pečiva. Provozovatel si zde ale zřídil rovněž výrobu pizzy a zavedl i výrobu zmrzliny.

„Pro tyto potravinářské činnosti neměl dostatečně vybavené prostory, a proto docházelo k jejich nevhodnému křížení. Navíc byl celý vnitřní prostor neudržovaný a zaprášený," popsala Brablcová zjištěné nedostatky.

Ty vedly k tomu, že hygiena na místě pozastavila provozovateli činnost. Po řádném úklidu je stánek opět v provozu. Nyní však zde dostanete jen pizzu.

Ze studny do zmrzliny

Ve druhé provozovně, mobilním stánku před prodejnou potravin a zemědělských přebytků v Lichnově, nebyla podle zjištění hygieniků zajištěna teplá tekoucí voda. Závažnější však byl chybějící aktuální rozbor pitné vody ze studny, která byla používána i na výrobu zmrzliny. „Úroveň čistoty byla zcela nedostatečná. Vybavení stánku bylo opotřebované, povrchy vydrolené, v poškozené podlaze se hromadily nečistoty a prach," líčí Brablcová.

Špínu odhalí bakterie

Hygienici se při kontrolách nerozhlíželi jen po samotných provozovnách, ale odebrali také 37 vzorků zmrzliny k laboratornímu vyšetření. „Letos sice choroboplodné mikroorganismy zachyceny nebyly, ale ve třech zmrzlinách byl zjištěn nadlimitní počet bakterií Enterobacteriaceae. Provozovatelům byl vydán příkaz k sanitaci a zároveň k předložení vyhovujících výsledků vyšetření kontrolních vzorků," uvedla hygienička s vysvětlením, že zárodky mikroorganismů z čeledi Enterobacteriaceae se objevují ve znečištěném a neudržovaném prostředí a zároveň mohou být ukazatelem přítomnosti patogenních kmenů, například Salmonella.

V tomto týdnu hygienici například kontrolovali provozovnu CITY ICE v Novém Bohumíně, kde probíhá výroba i prodej zmrzliny, a odebrali zde také vzorky k mikrobiologickému vyšetření. Z pěti vzorků nevyhověly čtyři. „ Pro vysoký počet indikátorových mikroorganismů z čeledi Enterobacteriaceae, což svědčí o nedůsledně prováděné sanitaci v provozovně." Tak zní závěr šetření.

Obarvená zmrzlina

Rovněž přítomnost syntetických barviv a jejich množství ve zmrzlinách sleduje hygiena už několik let. Vzhledem k tomu, že některá barviva mohou ovlivňovat pozornost dětí, dochází také k průběžnému přehodnocování nejvyšších přípustných limitů a skupin potravin, do kterých smí být použita.

„Na základě výsledků kontrol z letošního roku bylo ve vzorku pomerančové zmrzliny zjištěno barvivo Žluť SY (E 110), jehož použití není ve zmrzlinách povoleno," shrnula letošní poznatky z šetření Brablcová.

Autor: Iva Mušálková

14.8.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

HC Vítkovice Ridera – HC Oceláři Třinec 6:3

Oceláři na úvod Rona Cupu vyhráli

Sociální služby. Ilustrační foto.

Senioři nebudou muset docházet na úřad

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Muže zasáhl v Ostravici elektrický proud

Zásah elektrickým proudem se málem stal osudným pro jednačtyřicetiletého muže v Ostravici. Díky svědkům a záchranářům se ho ale podařilo oživit.

Prázdniny ve městě pokračují, zapojili se i strážníci

V soutěži Malý strážník, kterou pro děti v rámci Prázdnin ve městě uspořádala frýdecko-místecká městská policie, se malí zájemci mohli stát policisty.

Bývalý hotel Park se pomalu proměňuje

Stavební práce na bývalém hotelu Park v Hnojníku jsou v plném proudu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení