VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Třetina zmrzlinářů má problém s hygienou

Moravskoslezský kraj - Od nedostatečné hygieny až po suroviny s prošlým datem použitelnosti. Krajští hygienici se zaměřili na dodržování hygienických zásad u výrobců a prodejců zmrzliny. I když dosud prověřili něco přes dvě desítky provozoven, výsledky nejsou nijak povzbudivé. Nedostatky byly zjištěny v jedné třetině z nich.

14.8.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Prozatím se uskutečnilo třiadvacet šetření zaměřených na čistotu prostředí i personálu, značení a data použitelnosti surovin, ale rovněž na způsob prodeje zmrzliny a používání vhodného náčiní. Ve dvou případech byly hygienické nedostatky natolik závažné, že na místě bylo nařízeno pozastavení činnosti," říká Renata Brablcová, ředitelka odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě. Stánek nedaleko vchodu v areálu Městské nemocnice Ostrava, původně schválený pouze pro prodej pečiva. Provozovatel si zde ale zřídil rovněž výrobu pizzy a zavedl i výrobu zmrzliny.

„Pro tyto potravinářské činnosti neměl dostatečně vybavené prostory, a proto docházelo k jejich nevhodnému křížení. Navíc byl celý vnitřní prostor neudržovaný a zaprášený," popsala Brablcová zjištěné nedostatky.

Ty vedly k tomu, že hygiena na místě pozastavila provozovateli činnost. Po řádném úklidu je stánek opět v provozu. Nyní však zde dostanete jen pizzu.

Ze studny do zmrzliny

Ve druhé provozovně, mobilním stánku před prodejnou potravin a zemědělských přebytků v Lichnově, nebyla podle zjištění hygieniků zajištěna teplá tekoucí voda. Závažnější však byl chybějící aktuální rozbor pitné vody ze studny, která byla používána i na výrobu zmrzliny. „Úroveň čistoty byla zcela nedostatečná. Vybavení stánku bylo opotřebované, povrchy vydrolené, v poškozené podlaze se hromadily nečistoty a prach," líčí Brablcová.

Špínu odhalí bakterie

Hygienici se při kontrolách nerozhlíželi jen po samotných provozovnách, ale odebrali také 37 vzorků zmrzliny k laboratornímu vyšetření. „Letos sice choroboplodné mikroorganismy zachyceny nebyly, ale ve třech zmrzlinách byl zjištěn nadlimitní počet bakterií Enterobacteriaceae. Provozovatelům byl vydán příkaz k sanitaci a zároveň k předložení vyhovujících výsledků vyšetření kontrolních vzorků," uvedla hygienička s vysvětlením, že zárodky mikroorganismů z čeledi Enterobacteriaceae se objevují ve znečištěném a neudržovaném prostředí a zároveň mohou být ukazatelem přítomnosti patogenních kmenů, například Salmonella.

V tomto týdnu hygienici například kontrolovali provozovnu CITY ICE v Novém Bohumíně, kde probíhá výroba i prodej zmrzliny, a odebrali zde také vzorky k mikrobiologickému vyšetření. Z pěti vzorků nevyhověly čtyři. „ Pro vysoký počet indikátorových mikroorganismů z čeledi Enterobacteriaceae, což svědčí o nedůsledně prováděné sanitaci v provozovně." Tak zní závěr šetření.

Obarvená zmrzlina

Rovněž přítomnost syntetických barviv a jejich množství ve zmrzlinách sleduje hygiena už několik let. Vzhledem k tomu, že některá barviva mohou ovlivňovat pozornost dětí, dochází také k průběžnému přehodnocování nejvyšších přípustných limitů a skupin potravin, do kterých smí být použita.

„Na základě výsledků kontrol z letošního roku bylo ve vzorku pomerančové zmrzliny zjištěno barvivo Žluť SY (E 110), jehož použití není ve zmrzlinách povoleno," shrnula letošní poznatky z šetření Brablcová.

Autor: Iva Mušálková

14.8.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Pytlák v Beskydech vyvrhnul s vnitřnostmi i koloušky

Ilustrační foto.

Začalo jaro, silničáři se co nevidět vrhnou na opravy

Chomutov otočil šestý zápas s Třincem a je v semifinále

/FOTOGALERIE/ Favorizovaným Ocelářům, druhému celku základní části, končí sezona. Hokejisté Chomutova postoupili do semifinále play off extraligy. V šestém čtvrtfinálovém utkání porazili Třinec 5:3, ačkoliv po první třetině prohrávali 1:3. Sérii vyhráli 4:2 na zápasy a v systému play off si zahrají semifinále poprvé v historii.

Kam o víkendu? Na rallye, Lysou horu nebo do útrob přehrad

Poslední březnový víkend nabídne na Frýdecko-Místecku pestrou směsici zajímavých akcí. Připravili jsme tipy, kam vyrazit.

Lidé z Dolu Paskov se na Karvinsko nehrnou

Ačkoli důlní společnost OKD hledá pro své provozy na Karvinsku kvalifikované zaměstnance, pracovníci z Dolu Paskov, kde příští týden skončí těžba, se tam nehrnou. K přesunu na karvinská pracoviště nepřiměla dostatečný počet lidí ani motivace v podobě až osmdesátitisícového příspěvku.

Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

Region - Podívejte se na miminka, která se narodila v posledních dnech na Frýdecko-Místecku a Třinecku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies