VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Třetina zmrzlinářů má problém s hygienou

Moravskoslezský kraj - Od nedostatečné hygieny až po suroviny s prošlým datem použitelnosti. Krajští hygienici se zaměřili na dodržování hygienických zásad u výrobců a prodejců zmrzliny. I když dosud prověřili něco přes dvě desítky provozoven, výsledky nejsou nijak povzbudivé. Nedostatky byly zjištěny v jedné třetině z nich.

14.8.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Prozatím se uskutečnilo třiadvacet šetření zaměřených na čistotu prostředí i personálu, značení a data použitelnosti surovin, ale rovněž na způsob prodeje zmrzliny a používání vhodného náčiní. Ve dvou případech byly hygienické nedostatky natolik závažné, že na místě bylo nařízeno pozastavení činnosti," říká Renata Brablcová, ředitelka odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě. Stánek nedaleko vchodu v areálu Městské nemocnice Ostrava, původně schválený pouze pro prodej pečiva. Provozovatel si zde ale zřídil rovněž výrobu pizzy a zavedl i výrobu zmrzliny.

„Pro tyto potravinářské činnosti neměl dostatečně vybavené prostory, a proto docházelo k jejich nevhodnému křížení. Navíc byl celý vnitřní prostor neudržovaný a zaprášený," popsala Brablcová zjištěné nedostatky.

Ty vedly k tomu, že hygiena na místě pozastavila provozovateli činnost. Po řádném úklidu je stánek opět v provozu. Nyní však zde dostanete jen pizzu.

Ze studny do zmrzliny

Ve druhé provozovně, mobilním stánku před prodejnou potravin a zemědělských přebytků v Lichnově, nebyla podle zjištění hygieniků zajištěna teplá tekoucí voda. Závažnější však byl chybějící aktuální rozbor pitné vody ze studny, která byla používána i na výrobu zmrzliny. „Úroveň čistoty byla zcela nedostatečná. Vybavení stánku bylo opotřebované, povrchy vydrolené, v poškozené podlaze se hromadily nečistoty a prach," líčí Brablcová.

Špínu odhalí bakterie

Hygienici se při kontrolách nerozhlíželi jen po samotných provozovnách, ale odebrali také 37 vzorků zmrzliny k laboratornímu vyšetření. „Letos sice choroboplodné mikroorganismy zachyceny nebyly, ale ve třech zmrzlinách byl zjištěn nadlimitní počet bakterií Enterobacteriaceae. Provozovatelům byl vydán příkaz k sanitaci a zároveň k předložení vyhovujících výsledků vyšetření kontrolních vzorků," uvedla hygienička s vysvětlením, že zárodky mikroorganismů z čeledi Enterobacteriaceae se objevují ve znečištěném a neudržovaném prostředí a zároveň mohou být ukazatelem přítomnosti patogenních kmenů, například Salmonella.

V tomto týdnu hygienici například kontrolovali provozovnu CITY ICE v Novém Bohumíně, kde probíhá výroba i prodej zmrzliny, a odebrali zde také vzorky k mikrobiologickému vyšetření. Z pěti vzorků nevyhověly čtyři. „ Pro vysoký počet indikátorových mikroorganismů z čeledi Enterobacteriaceae, což svědčí o nedůsledně prováděné sanitaci v provozovně." Tak zní závěr šetření.

Obarvená zmrzlina

Rovněž přítomnost syntetických barviv a jejich množství ve zmrzlinách sleduje hygiena už několik let. Vzhledem k tomu, že některá barviva mohou ovlivňovat pozornost dětí, dochází také k průběžnému přehodnocování nejvyšších přípustných limitů a skupin potravin, do kterých smí být použita.

„Na základě výsledků kontrol z letošního roku bylo ve vzorku pomerančové zmrzliny zjištěno barvivo Žluť SY (E 110), jehož použití není ve zmrzlinách povoleno," shrnula letošní poznatky z šetření Brablcová.

Autor: Iva Mušálková

14.8.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Laura Koloničná, Metylovice, nar. 24. 4., 50 cm, 3,40 kg.  Nemocnice ve Frýdku-Místku.
13

Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

Ilustrační foto.

Městu došla trpělivost, zavře problémovou ubytovnu v Místku

Starý klášter změní majitele. Zchátralý objekt potřebuje desítky milionů

Zastupitelé Jablunkova řešili osud zchátralého starého kláštera. Po diskusi hlasovali, zda klášter prodají, pro návrh zvedlo ruku třináct komunálních politiků. Tři byli naopak proti a jeden zastupitel nehlasoval vůbec.

Audit Deníku: Stavba „prodloužené Rudné" se komplikuje

/SERIÁL DENÍKU/ Komplikace kolem dostavby prodloužené Rudné, která by výrazně pomohla dopravě mezi Ostravou a Opavou, nadále pokračují. 

OBRAZEM: Stavba obchvatu Třince finišuje

Výstavba přeložky silnice I/11 na Třinecku se po dvou letech chýlí ke svému závěru.

Ve Frýdlantu se ráno srazilo auto s býkem

Čtyři zraněné muže si vyžádala nehoda, která se stala ve středu ráno ve Frýdlantě nad Ostravicí. Dva muže museli z auta vyprostit hasiči.   

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies