Podle ředitelky Zuzany Filipkové především pozitivní. „Integrace probíhá nejen v rovině dospělých, ale i dětí. Všichni v produktivním věku, včetně žen, mají práci nebo do ní v průběhu února nastoupí," uvedla Filipková.

Přestože roční spolupráce Generace 21 se Slezskou diakonií nyní končí, diakonie je připravena uprchlíkům nadále pomáhat.

„Finanční podpora ze strany Generace 21 končí, ale naše spolupráce s uprchlíky na lidské úrovni bude probíhat i nadále," informovala Filipková s tím, že poskytovaná pomoc se bude týkat především výuky českého jazyka a překonávání kulturních rozdílů

Podle pracovníka integračního programu Adama Sabely si však valnou většinu každodenních povinností zvládnou uprchlíci zařídit už úplně sami.

„Do všech těchto aktivit včetně výuky češtiny se iráčtí svěřenci pustili hned na začátku s velkou vervou sami. Bez problému zvládají nákupy či návštěvu lékaře," vysvětlil.

Jedním z uprchlíků, kteří se v Českém Těšíně usadili, je i dvaadvacetiletý Karam Al-Ajmaeah, který momentálně navštěvuje kurz českého jazyka na Univerzitě Palackého v Olomouci. Svěřil se, že v budoucnu by se chtěl věnovat studiu překladatelství, momentálně je však především vděčný za pocit bezpečí a svobody, který v Česku pociťuje.

Ze čtyř rodin, které v únoru a v březnu do města dorazily, se do Iráku na vlastní náklady vrátilo šest osob. V tuto chvíli tak žijí v Českém Těšíně tři rodiny, jež bydlí v samostatných bytech. „Integrace do zcela cizího prostředí je vždy velmi těžká. U této rodiny se s přibývajícím časem stupňovala frustrace a nakonec se vrátila do Iráku. Podle dostupných informací jsou její členové v bezpečí a v pořádku," dodal Sabela.

Pavla Krůčková