„Zaznamenali jsme, že se rysové vloni rozmnožili," sdělil člen hnutí Michal Bojda. Na slovenské části Javorníků fotopasti zachytily dvě rysice s koťaty, v Moravskoslezských Beskydech tři rysice s koťaty. „Počet rysů tedy není špatný, rozhodně by jich ale mohlo být víc," objasnil ekolog.

Potvrdila to také zooložka Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy. „Z našeho projektu Monitoring velkých šelem v evropsky významné lokalitě Beskydy, který se uskutečnil v letech 2011 až 2014, víme, že se rysice úspěšně rozmnožují. Zjistili jsme, že mají každoročně dvě až tři mláďata," uvedla Bartošová.

Podotkla ale, že se údaje mění rychlým tempem. Populace rysů je dynamická. Někdy se dlouhodobě sledovaný rys už nikdy neukáže a to je podle Bartošové varovný signál, že uhynul nebo byl upytlačen. „V poslední době jsme zaznamenali několik případů usmrcení mladých rysů při přecházení frekventovaných silnic. Proto je třeba rysí populaci sledovat soustavně," zdůraznila Bartošová.

K tomu právě napomáhají fotopasti, které jsou rozmístěné na celém území CHKO Beskydy. Podle Michala Bojdy je jich na rozloze 1,5 tisíce kilometrů čtverečních osmdesát. „Díky fotopasti jsme zjistili, že se rys objevil i na území Vsetínských vrchů, kde už dlouhou dobu nebyl. Zatím ale nevíme, jestli se tam usadil natrvalo, nebo zda jen procházel," poznamenal.

Počet rysů by se podle Bojdy mohl dále navyšovat. „V horách je pro ně prostoru dost. Úmrtnost, hlavně mláďat, je ale velká."

Může za to hned několik faktorů. Kromě lidského jsou to i podmínky v přírodě samotné. „Mláďata jsou nezkušená, a když si třeba troufnou na kořist, která je silnější než ona, může je zranit nebo usmrtit," uvedl Bojda. Zraněné mládě nemá velkou šanci na uzdravení. „Není to jako v zoologické zahradě, kde zraněné zvíře veterináři vyléčí. Ve volné přírodě mu nikdo nepomůže," vysvětlil ekolog. Doplnil, že pokud se jedná o mláďata velmi mladá, mohou se sama stát obětí jiného predátora.